Schab ze śliwką

08:48:00

Schab ze śliwką to jeden z najpopularniejszych sposobów przyrządzenia tego mięsa. Wspaniała, domowa wędlina, która sprawdzi się zarówno w roli mięsa obiadowego, jak i zimnej przystawki. Jeśli jeszcze nie próbowaliscie takiego przepisu na schab, mogę go z całą pewnością polecić!





Składniki:

  • ok. 1,5 kg schabu bez kości
  • kilkanaście suszonych śliwek
  • 3 łyżki oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 liście laurowe
  • 1 łyżeczka estragonu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżka soli
  • Ponadto:
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • Rękaw do pieczenia


Wymieszać ze sobą wszystkie suche przyprawy: sól, pieprz, estragon i słodką paprykę. Dodać do nich olej i rozgnieciony ząbek czosnku. Tak przygotowaną mieszanką natrzeć mięso. Schab nakłuć wzdłuż, przy pomocy długiego i ostrego narzędzia (można użyć noża, a następnie drewnianego trzonka łyżki). Nadziać mięso śliwkami, upychając je w zrobionym nacięciu. Związać mięso sznurkiem, pomiędzy który włożyć pokrojone na plasterki ząbki czosnku oraz liście laurowe. Przełożyć do garnka, przykryć i odstawić do lodówki na minimum 1 dobę.
Wyjąć mięso z lodówki na ok. pół godziny przed pieczeniem. W garnku rozgrzać 2 łyżki oleju. Podsmażyć na nim schab z każdej strony, aż będzie zrumieniony. Mięso umieścić w rękawie do pieczenia, spiąć klipsem i przełożyć na blachę. Piec w temp. 180 stopni, przez około 1,5 godziny*. Po tym czasie odstawić mięso na przynajmniej 20 minut, aby odpoczęło.

*Zasada pieczenia schabu: na każdy 1kg mięsa przypada 1 godzina w piekarniku.



You Might Also Like

4 komentarze

  1. Wygląda pięknie i z pewnością tak smakuje !

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawa propozycja na wykorzystanie schabu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Co z tego będzie to nie wiem. Dopiero się marynuje w lodówce :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Jestem na

Durszlak.pl

Polub na Facebooku

Obserwatorzy