Mini-serniczki z karmelizowanymi gruszkami

11:56:00

Karnawał trwa, więc moją dzisiejszą propozycją jest pyszny deser, który wspaniale nadaje się na wszelkiego rodzaju przyjęcia. Małe, jednoporcjowe serniczki to wygodna słodkość, którą można zjeść bez użycia sztućców - czyli wygodniej dla gospodyni i dla gości ;) To mój ulubiony typ sernika - delikatny i puszysty, bez niepotrzebnych dodatków smakowych. Mini serniczki można przygotować wcześniej, bo smakują najlepiej po spędzeniu kilku (lub kilkunastu) godzin w lodówce. Owoce, którymi je udekorujecie, możecie dowolnie zmieniać, według uznania.






Składniki na ok. 6 serniczków:

  • 250 g twarogu półtłustego
  • 80 ml śmietanki 30%
  • 2 jajka
  • 60 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • Ponadto:
  • 1/2 gruszki
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka masła
Twaróg zmielić. Białka ubić na sztywną pianę. Ser zmiksować z żółtkami, cukrem i mąką, dodać śmietankę i zmiksować do połączenia składników. Masę serową wymieszać bardzo delikatnie z pianą z białek, używając drewnianej łyżki. Przygotować foremkę na muffiny, wykładając ją papilotkami. Każdą z nich napełniać masą serową do 3/4 wysokości. Piec przez około 35 minut w temp. 150 stopni. Zostawić w piekarniku do całkowitego wystudzenia. 
Przygotować karmel: na suchą patelnię wsypać cukier i podgrzewać na małym ogniu, aż zacznie brązowieć. Powoli obracając patelnię zaczekać, aż cukier całkowicie się upłynni. Wtedy wrzucić do niego 1 łyżkę masła i pokrojoną w plasterki, obraną gruszkę. Karmelizować je przez kilkanaście sekund, po czym zestawić z ognia. 
Na każdy serniczek ułożyć kilka plasterków gruszki i odrobinę karmelu. Schłodzić przed podaniem.
Smacznego!

You Might Also Like

4 komentarze

  1. Wyglądają przepysznie ! Bardzo fajny pomysł - zapisuje, a raczej drukuje i będą robione ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudne Ci wyszły :)
    Też lubię takie małe formy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam serniczki łącznie z gruszkami i wyszły pyszne! :-) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, cieszę się, że smakowały! :)
      Pozdrawiam serdecznie,
      Aneta

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Polub blog na Facebooku

Obserwatorzy