Zimowa kawa z powidłami i tahini

12:50:00

Na wspomnienie tej kawy mam ochotę wstać i zrobić sobie jeszcze jedną (co pewnie zrobię, ale najpierw muszę skończyć tego posta..). Wszystkie smaki współgrają tu idealnie: warstwa lekko kwaśnych powideł na dole, odrobina pasty sezamowej wymieszanej z miodem, spienione mleko i kawa ze szczyptą kardamonu. Mówię Wam, bajka! Po takim napoju nawet temperatura za oknem wyda Wam się bardziej przyjazna... :)




Składniki na 1 kawę:

  • 1 łyżka powideł śliwkowych
  • 1 łyżeczka tahini
  • 1 łyżeczka miodu
  • 150 ml mleka
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej lub kawa zaparzona w kawiarce
  • szczypta kardamonu

Kawę rozpuszczalną zalać 1/2 szklanki gorącej wody lub przygotować kawę w kawiarce. Wymieszać z kardamonem.
W rondelku lekko podgrzać mleko. Spienić je za pomocą spieniacza (użyłam najprostszego, ręcznego). Do wysokiej szklanki nałożyć powidła śliwkowe, tahini i miód, następnie wlać spienione mleko i na końcu powoli wlewać gorącą kawę, by uzyskać ładne warstwy. Podawać od razu.
Smacznego!

You Might Also Like

4 komentarze

  1. Genialna, aż tu czuję jej aromat :))

    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Brzmi naprawdę świetnie, musiała być pyszna;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Niech się starbaksy schowają! Muszę coś takiego powtórzyć w zweganizowanej wersji <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam powidła śliwkowe, ale nigdy nie jadłam ich w połączeniu z kawą. Muszę koniecznie wypróbować ten przepis i to jak najszybciej! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Jestem na

Durszlak.pl

Polub na Facebooku

Obserwatorzy