Placuszki marchewkowe ze szpinakiem

13:18:00


Uwielbiam te placuszki! Za kolor, który dodaje energii, za szybkość i prostotę przygotowania, za smak... Ostatnio robię je bardzo często. Pakuję je do lunchboxa lub podaję z pesto i ryżem, kiedy nie muszę się spieszyć z obiadem. A wiecie, co jest najlepsze? Pęczek świeżego szpinaku kupuję za 1zł. Marchew i pozostałe składniki zawsze mam w domu. Pora pożegnać się z wymówkami, że zdrowe jedzenie jest drogie i czasochłonne!



\
Składniki na 4 placuszki:
  • 100 g świeżego szpinaku
  • 2 marchewki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
Pesto:
  • pęczek bazylii, umytej i osuszonej
  • około 1/3 szklanki oleju lub oliwy
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 3 łyżki orzeszków pinii (lub pestek słonecznika)
  • sól i pieprz do smaku

Listki szpinaku bardzo dokładnie opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem. Posiekać je drobno.
W rondlu rogrzać masło, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i wrzucić szpinak. Doprawić szczyptą soli i gałką muszkatołową. Dusić przez kilka minut mieszając, aż liście zmniejszą swoją objętość.
Marchewki obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać do niej musztardę i masło orzechowe, wymieszać. Połączyć ze szpinakiem, dodać mąkę, płatki owsiane, sól i pieprz, wbić jajko i wszystko wymieszać na jednolitą masę. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy. Wykładać po łyżce ciasta, formując okrągłe placki. Smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Odsączyć na papierowym ręczniku.
Składniki pesto zmiksować ze sobą w blenderze. Podawać z placuszkami.


Smacznego!

You Might Also Like

5 komentarze

  1. kolorowe, zdrowe, apetyczne.

    OdpowiedzUsuń
  2. genialne! jestem wegetarianką i ostatnio szukałam nowych pomysłów na kotlety, bo z czerwonej fasoli mi się znudziły :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Jestem na

Durszlak.pl

Polub na Facebooku

Obserwatorzy