Pieczone kotlety z białej fasoli

09:35:00

Warzywne kotlety to wciąż jedna z moich ulubionych potraw obiadowych. Tym razem postawiłam na białą fasolę, marchew i tahini. Nie smażyłam ich, tylko upiekłam, dzięki czemu były miękkie w środku i przyjemnie chrupiące z zewnątrz. Podane z sosem pomidorowym stanowiły naprawdę sycący posiłek!
Przypominam też przepis na smażoną wersję kotletów z białej fasoli.





Składniki na ok. 8 sztuk:
  • 1 puszka białej fasoli
  • 1 jajko
  • 2 łyżki tahini
  • 1 marchew
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • 50 g mąki jaglanej*
  • 30 g mąki pszennej
  • sól, pieprz, oregano i słodka papryka
  • płatki owsiane do wysypania blaszki

Fasolę zmiksować blenderem na puree. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Wymieszać z fasolą, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, tahini, jajko, olej, mąkę oraz przyprawy. Dobrze wymieszać na jednolitą masę.
Formować kotleciki, lekko je spłaszczać i układać na wyłożonej papierem do pieczenia i wysypanej płatkami owsianymi blaszce. Piec przez około 30 minut. Podawać z sosem pomidorowym lub innymi ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

You Might Also Like

3 komentarze

  1. kotlety z fasoli to coś dla mnie, świetny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię takie wegetariańskie kotleciki, można z nimi dużo kombinować a i tak zawsze będą pyszne; )

    OdpowiedzUsuń
  3. Musiały być pyszne :) Też uwielbiam wszelkie burgery wegetariańskie, z dodatakiem tahini nie próbowałam, ale na pewno się fajnie skomponowało :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Jestem na

Durszlak.pl

Polub na Facebooku

Obserwatorzy