Zdrowe jabłkowe ciastka owsiane z daktylami

07:06:00

Zastanawiam się, dlaczego tak rzadko piekę ciasteczka. Przecież te małe słodkości są proste w wykonaniu, świetne w przechowywaniu i po prostu.. takie pyszne! A gdyby dodać do tego przymiotnik "zdrowe"? Moi drodzy, te właśnie ciastka są spełnieniem wszystkich powyższych obietnic. Bez dodatku cukru, słodzone miodem i daktylami. Bez dodatku masła, który zastąpiony jest tutaj olejem. Wypełnione pysznymi kawałkami jabłka. To na pewno zdrowsza alternatywa od wszystkich kupnych owsianych ciastek, w których aż roi się od cukru i konserwantów. Koniecznie spróbujcie, są pyszne!




Przepis, zmodyfikowany przeze mnie znalazłam na blogu Gotuje,bo lubię, oryginał u Niebo na talerzu.

Składniki na ok. 15 ciastek:
  • 2,5 szklanki płatków owsianych
  • garść daktyli
  • 3 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 jajka
  • 3 jabłka, twarde i soczyste
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki mleka
  • 2 łyżki sezamu

Jabłka umyć i obrać. Pokroić je w bardzo drobną kosteczkę (o boku mniejszym niż 0,5cm). Daktyle drobno posiekać. Płatki owsiane wymieszać z jabłkami, cynamonem, mąką, daktylami, sezamem, mlekiem, miodem i olejem. Masa będzie lepiąca, więc najlepiej formować ciastka wilgotnymi dłońmi. Układać je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i piec przez około 20 minut w 180 stopniach. Ciepłe ciastka będą miękkie, dopiero później lekko twardnieją - wtedy moim zdaniem są smaczniejsze i bardziej chrupiące.

You Might Also Like

11 komentarze

  1. ulala.. one muszą być cudowne! Uwielbiam ciastka, bo to fajna alternatywa dla ciasta, a dodatkowo mogę wziąć je na uczelnię :D Nie muszę myśleć wtedy o łyżeczce, albo czy ciasto powinno siedzieć w lodówce.. :d
    Przepis bardzo mi sie podoba i chyba w najbliższym czasie skuszę się na takie małe co nieco :D

    OdpowiedzUsuń
  2. jak ciacha owsiane to tylko domowe - najlepsze, najzdrowsze, najsmaczniejsze po prostu! :) te są tego dowodem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie je zrobiłam.... pyszne :D !!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no to super, dzięki Marta za informację! :*

      Usuń
    2. Mam dużo wolnego, więc sądzę, że na ciasteczkach się nie skończy :>

      Usuń
  4. Właśnie wylądowały w piekarniku �� az mi ślinka leci jak na nie patrzę zobaczymy co mi wyjdzie ��

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne ���� tylko mam pytanie czy one stwardnieją tak mocno jak kruche ciastka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Troszkę stwardnieją na pewno, ale nie będą kruche :)
      Smacznego!

      Usuń
    2. Dziękuję :) przepis genialny sa cudowne stwardniały i teraz sa jeszcze lepsze takie chrupiące;)

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Jestem na

Durszlak.pl

Polub na Facebooku

Obserwatorzy