Prosty chleb 100% pełnoziarnisty

08:17:00

Chyba nie ma prostszego sposobu na uzyskanie zdrowego, domowego pieczywa. Wystarczy mąka pełnoziarnista, odrobina drożdży i woda - czyli składniki, które pewnie większość osób ma w domu. Ziarna lub płatki owsiane? Zakładam, że też się znajdą. Wystarczy wszystko zmieszać, chwilę poczekać, a potem cieszyć się własnoręcznie upieczonym bochenkiem. Ten chleb jest bardzo prosty - zarówno w wykonaniu, jak i smaku.






Składniki na 1 bochenek:

  • 350 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 15 g drożdży świeżych
  • ok. 250 ml letniej wody
  • opcjonalnie: garść ulubionych ziaren do środka i do posypania chleba


Zrobić drożdżowy rozczyn: drożdże zalać odrobiną mleka, dodać cukier i wymieszać. Odstawić na 15 minut.
Mąkę wymieszać w misce z solą. Dodać drożdżowy rozczyn i wodę. Zagnieść elastyczne ciasto, uformować z niego kulę i odstawić na około 1 godzinę pod przykryciem.
Po tym czasie ciasto krótko wyrobić i przełożyć do foremki (użyłam keksówki). Pozostawić na 30 minut do wyrastania.
Przed włożeniem chleba do piekarnika posmarować go wodą i posypać ziarnami (u mnie sezam). Piec przez około 30 minut, w 190 stopniach, aż do zezłocenia.

You Might Also Like

3 komentarze

  1. Koniecznie musze wyprobowac! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetnie ci wyrósł! Jak ręcznie formowany, a nie w keksówce..
    dla mnie bomba :)

    OdpowiedzUsuń
  3. często takie najprostsze przepisy i smaki są najlepsze :) a już szczególnie jeśli chodzi o domowe pieczywo! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Jestem na

Durszlak.pl

Polub na Facebooku

Obserwatorzy