Obłędne wegańskie ciasto czekoladowe

06:52:00

Do zrobienia tego ciasta zainspirowała mnie w zasadzie wiadomość od jednej z czytelniczek. Zapytała ona, czy mam na blogu przepis na wegańskie brownie. Brownie nie mam, ale.. przypomniało mi to przepis na wegańskiego murzynka, który już dawno opublikowałam. Zapragnęłam zrobić kolejne ciasto czekoladowe, odpowiednie dla wegan i nie tylko. I co? Przepadłam. Zupełnie! To chyba najlepsze ciasto, jakie do tej pory upiekłam! Intensywnie czekoladowe, wilgotne, uzupełnione orzechami i suszoną śliwką. Bez masła, bez jajek, z mlekiem migdałowym. Smakuje obłędnie ze szklanką zimnego mleka (albo kubkiem kakao, dla prawdziwych czekoladoholików :D).





Inspirację znalazłam na blogu Jadłonomia, jednak sporo pozmieniałam.

Składniki:
  • 100 g gorzkiej czekolady (zawartość kakao min. 65%)
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego (można zastąpić krowim - w opcji nie wegańskiej)
  • 1 banan
  • 3 łyżki domowego musu z jabłek*
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • garść orzechów włoskich
  • garść suszonych śliwek
Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Przelać do większej miski, dodać cukier, mleko i olej, wymieszać. Banana rozgnieść widelcem na papkę, połączyć z musem jabłkowym i wymieszać z czekoladą. 
Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia oraz solą. Dodać do masy czekoladowej i zmiksować do połączenia się składników. Na koniec do ciasta wmieszać posiekane orzechy i suszone śliwki.
Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej ciasto. Piec przez około 35 minut w 180 stopniach.

*domowy mus jabłkowy uzyskacie  bardzo łatwo - wystarczy obrać kilka jabłek, pokroić je na małe kawałki i poddusić, mieszając, aż całkowicie się rozprażą. Najlepiej użyć papierówek, antonówek lub szarej renety.

Smacznego!

You Might Also Like

15 komentarze

  1. Prezentuje się niezwykle zachęcająco. Kiedy mogę wpaść na kawałek? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajne ciacho, robilam kiedyś podobne

    OdpowiedzUsuń
  3. właśnie ostatnio marzyłam sobie o jakimś pysznym wypieku i jak z nieba spadłaś mi z tym ciachem, może akurat pokuszę się o 'czekoladowy zawrót głowy', do tego taki jaki szukam - wegański! super :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A ten czekoladowy kolor kusi jeszcze bardziej: )

    OdpowiedzUsuń
  5. Pycha! Jeszcze polecam zastąpić mleko jakimś sokiem np. jabłkowym, ciasto będzie jeszcze lżejsze, przetestowałam na podobnym przepisie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda obłędnie czekoladowo - muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  7. a właśnie miałam pisać, że zrobię na zwykłym.. :D
    Wygląda faktycznie-obłędnie <3
    ale, ale.. cynamonu, no cynamonu mi tu brakuje! :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Super ciasto, a jakie wymiary keksówki?

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciasto wczoraj przetestowałam i jest pyszne! Gorąco polecam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo się cieszę i dziękuję za komentarz!
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  10. Moje pierwsze wegańskie ciasto, a najlepsze z dotychczasowych (niewege)! Ja nie rozpuszczałam czekolady, dodałam pokruszoną i to był strzał w dziesiątkę. Dziękuję za ten przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że ciasto przypadło do gustu! :)
      Pozdrawiam,
      Aneta

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Jestem na

Durszlak.pl

Polub na Facebooku

Obserwatorzy