Czekolada na gorąco z pomarańczą

09:42:00

Nadszedł ten czas, kiedy wracając do domu ze spaceru, myślimy tylko o tym, jak szybko się rozgrzać. Gorąca herbata, lampka wina, kakao - to wszystko już było, prawda? A co, jeśliby tak zrobić sobie prawdziwą, gęstą, gorącą czekoladę, z aromatycznym dodatkiem pomarańczy i puszystą czapą bitej śmietany? Zrobiło się zimowo już od samego opisu! Ale to właśnie ten czas, kiedy takie czekoladowe rozgrzanie jest najlepszym pomysłem na świecie.




Składniki na 2 porcje:

  • 70 g gorzkiej czekolady
  • 4 kostki mlecznej czekolady
  • 350 ml mleka
  • 2 łyżki likieru pomarańczowego (opcjonalnie)
  • 1 pomarańcza
  • 150 ml śmietany kremówki

Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno.

Pomarańczę dokładnie sparzyć wrzątkiem i wyszorować. Osuszyć, zetrzeć na drobnych oczkach skórkę (tylko pomarańczową część!). Z połowy pomarańczy wycisnąć sok.
W garnku z grubym dnem umieścić obie czekolady połamane na kawałki, skórkę i sok z pomarańczy oraz mleko. Podgrzewać na małym ogniu, często mieszając, aż czekolada się rozpuści. Gorącą czekoladę przelać do szklanek, dodać likier pomarańczowy, przykryć ubitą śmietaną i posypać skórką pomarańczową. Podawać od razu.

You Might Also Like

7 komentarze

  1. obłędne :) dam się pokroić za taką kawę:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ... ;) to jest czekolada na gorąco, nie kawa :D

      Usuń
  2. Mmm... idealna na zimowy wieczór pod kocem :) Zdjęcia jak zawsze piękne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Takim pysznościom nie można się oprzeć... Pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Moje kubki smakowe zaczęły właśnie wariować :D No i w dodatku tak pięknie podane :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Polub blog na Facebooku

Obserwatorzy