Ciastka

Ciasteczka korzenne z adwokatem

Nadszedł już ten czas, kiedy w kuchni zaczynają królować korzenne aromaty, nieodłączny element jesienno-zimowego sezonu. Nadszedł ten czas, kiedy powoli zaczynamy planować świąteczne menu. W końcu został już tylko miesiąc! Pozostając w tym klimacie, na rozgrzewkę (dosłownie) przygotowałam ciasteczka korzenne. Z miodem i adwokatem. Z uroczym, piernikowym ludzikiem. Zapakowane do ozdobnego pudełka będą stanowić świetny prezent dla najbliższych 🙂

Inspiracja: Moje Wypieki

Składniki na ok. 30 ciasteczek):

  • 250 g mąki (u mnie: 100 g mąki pełnoziarnistej, 100 g mąki jaglanej, 50 g mąki ziemniaczanej)
  • 90 g cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki adwokatu
  • 125 g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka przypraw korzennych: u mnie mieszanka cynamonu, kardamonu, gałki muszkatołowej i zmielonych goździków

Miód lekko podgrzać i wymieszać z adwokatem. Mąkę przesiać razem z przyprawami korzennymi i proszkiem do pieczenia. Dodać cukier. Posiekać z zimnym masłem, aż do powstania grubej kruszonki. Zrobić w niej dołek, wbić jajko, dodać miodowo-adwokatową mieszankę. Zagnieść ciasto, uformować z niego kulę i odstawić do lodówki na minimum 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto podzielić na części, każdą z nich cienko rozwałkować (na ok.0,5 cm), podsypując mąką. Wykrawać kształty foremką lub ozdobić ciasteczka stemplami. Kłaść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w małych odstępach (ciasteczka rosną, ale niewiele). Piec przez około 12 minut w 180 stopniach, aż do zezłocenia ciastek.
Smacznego!

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj