Pieczona owsianka z serowo-miodową chmurką

08:53:00

Czasem przychodzi ochota na śniadanie inne niż zwykle. W takim przypadku dobrze jest sięgnąć po sprawdzone smaki w niecodziennej formie. W tym celu wykorzystałam puste słoiczki po konfiturze i.. upiekłam w nich owsiankę. Ale jaką! Przełożoną dżemem i zwieńczoną puszystą, serowo-miodową pianką. Uwierzcie, nie mogłam się doczekać, by wbić w nią łyżeczkę. A kiedy już to zrobiłam, byłam w siódmym niebie... :)





Składniki (2 małe porcje):
Owsianka:
6 łyżek płatków owsianych
1/2 łyżeczki miodu
2 łyżki jogurtu naturalnego
szczypta cynamonu
1 małe jajko
2 łyżeczki dżemu Truskawka z czarnym bzem Łowicz
Beza serowo-miodowa:
100 g kremowego serka
2 białka 
1 łyżka miodu

Płatki owsiane wymieszać w misce z miodem, jogurtem, cynamonem i jajkiem. Przygotować słoiczki po dżemach lub konfiturach (o poj. 240 g), dokładnie je myjąc i osuszając. Każdy słoik wypełnić masą owsianą do połowy i przykryć łyżeczką dżemu. Białka ubić na sztywno. Delikatnie wymieszać z serkiem i miodem, tak, by zachować strukturę piany. Taką pianką przykryć warstwę dżemu. Słoiki wstawić do większej formy, np. keksowej, wypełnionej wodą sięgającą do połowy słoiczków. Piec przez około 30 minut w 170 stopniach.


You Might Also Like

2 komentarze

  1. aj, aj.. smaczna propozycja, baaardzo :)
    Dawno nie jadłam zapiekanej owsianki.. ba! Dawno nie jadłam owsianki :D

    P.S. Powodzenia! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Genialny pomysł z tym zapiekaniem! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Jestem na

Durszlak.pl

Polub na Facebooku

Obserwatorzy