Krem z porów z serem brie

06:56:00

Uwielbiam sięgać po rozgrzewające i sycące zupy, zwłaszcza w sezonie jesiennym. Krem z porów to pyszna propozycja - wyrazista w smaku, wzbogacona serem brie i świeżą bazylią zachwyca podniebienie i syci na długo. Przepis znaleziony w ostatnim numerze "Palce lizać". Bardzo polecam!




Składniki:

  • 1/2 kg porów
  • 2 łyżki masła
  • 250 g ziemniaków
  • ząbek czosnku
  • 1/2 kieliszka białego wytrawnego wina
  • 300 ml bulionu lub wywaru z warzyw
  • 200 ml mleka
  • 200 g sera brie
  • kilka łyżek śmietanki kremówki
  • mały pęczek bazylii


Pory obrać, dokładnie umyć i pokroić w cienkie plasterki (tylko jasnozielone części). W garnku rozpuścić masło, włożyć pory i smażyć przez około 5 minut, mieszając. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, dodać do podduszonych porów. Dodać także przeciśnięty przez praskę czosnek i wino, przykryć i dusić przez kolejne 5 minut. Następnie wlać wywar i zagotować. Zmniejszyć ogień, przykryć garnek i gotować przez ok. 20 minut. Po tym czasie dolać mleko i pokrojony ser brie. Mieszać, aż ser się rozpuści. Dodać śmietankę i kilka listków posiekanej bazylii (resztę pozostawić do dekoracji).



You Might Also Like

5 komentarze

  1. zupy krem są genialne :) poolecam z cebuli-omnomn! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jestem zachwycona, pyszna i rozgrzewająca :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię dodatek sera do zup- kremów, nadaje im fantastycznego smaku i struktury; )

    OdpowiedzUsuń
  4. Pycha! Moje smaki :) Dziękuję za udział w akcji SZYBKIE ZUPY!

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Polub blog na Facebooku

Obserwatorzy