Dżem brzoskwiniowo-waniliowy. Maszkety #2

07:52:00

Jeśli macie jeszcze miejsca w spiżarniach, gorąco zachęcam Was do zrobienia domowych przetworów. Pogoda za oknem zmienia się niebezpiecznie szybko, więc przyjemnie będzie sięgnąć po pełen lata przysmak, gdy temperatury spadną. Przedstawiam Wam przepis na jeden z moich ulubionych dżemów. Słodki, zrobiony z dojrzałych brzoskwiń, które idealnie wzbogaca smak ziarenek wanilii.Najlepszy na chrupiącej grzance albo w naleśniku. Po prostu pyszny!


Ten przepis stworzyłam dla nowego, jesiennego numeru Magazynu "Maszkety". Koniecznie przeczytajcie resztę smacznych propozycji! Polubcie także nasz facebookowy profil, żeby zawsze być na bieżąco ;)


Dżem brzoskwiniowo-waniliowy

Składniki:
  • 1 kg dojrzałych brzoskwiń
  • 200 g cukru
  • 10 g cukru z prawdziwą wanilią
  • sok z połowy cytryny


Brzoskwinie bardzo dokładnie myjemy, przekrajamy na pół i usuwamy pestki. Owoce kroimy w kostkę. Przekładamy je do garnka, dodajemy cukier i cukier z prawdziwą wanilią oraz sok wyciśnięty z połowy cytryny. Gotujemy na małym ogniu przez około pół godziny, często mieszając. Dżem jest gotowy, gdy owoce rozpadną się na mniejsze kawałki, a sok, który wytworzyły, zgęstnieje. Gorącym dżemem napełniamy wyparzone słoiki, mocno zakręcamy i stawiamy do góry dnem.


You Might Also Like

4 komentarze

  1. wygląda genialnie! Chociaż ja nie umiem za nic robić zdjęć przetworom.. :D
    A Twój dżem truskawka-jagoda.. o mamooooo <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Taki dżem to do wszystkiego jest doskonały :)

    OdpowiedzUsuń
  3. właśnie w tym roku robiłam brzoskwiniowy z wanilią :) nie ma to jak domowe przetwory!

    OdpowiedzUsuń
  4. O jaaaa. Brzoskwinia i wanilia niebotyczne polączenie!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Polub blog na Facebooku

Obserwatorzy