Ciasto twarogowe z jabłkami, marchewką i kaszą jaglaną

07:30:00

Zapisałam sobie przepis na to ciasto już bardzo dawno temu, ale zwyczajnie o nim zapomniałam. Zaintrygował mnie połączeniem składników - kasza jaglana, jabłka, twaróg, marchewka i seler? Nie próbowałam jeszcze takiego zestawu na raz! Postanowiłam go przyrządzić i sprawdzić, jak smakuje taka kombinacja. Ciekawość została zaspokojona, podniebienie - usatysfakcjonowane! Bardzo fajne, mocno wilgotne ciacho, warte wypróbowania. Zapakowane do lunchboxa i zjedzone na uczelni również zdało egzamin ;)




Składniki:
  • 3 jabłka 
  • 6 jajek 
  • 25 dag białego sera 
  • 25 dag ugotowanej kaszy jaglanej 
  • marchewka 
  • 1/2 selera korzeniowego 
  • 4 łyżki cukru 
  • 6 łyżek mąki pszennej 
  •  sok i skórka starta z cytryny
  • 3 łyżki rodzynków 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu


Oddzielić białka od żółtek, przełożyć do osobnych misek, do każdej dodać po 2 łyżki cukru. Białka ubić na sztywną pianę, a żółtka utrzeć na jasną i puszystą masę. Dodać biały ser do żółtek i wymieszać. 
Jabłka, marchew i selera obrać. Zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, skropić sokiem z cytryny.
Do masy serowej dodać ugotowaną kaszę, jabłka, marchew i seler, wymieszać. Miksując na wolnych obrotach, dodać mąkę, cynamon i proszek do pieczenia. Wyłączyć mikser, dodać rodzynki i wmieszać delikatnie pianę z białek.
Masę przełożyć na blachę wyłożoną pergaminem, i wysmarowaną masłem. Piec 35–40 min w temp. 170–180 st. Ostudzone ciasto pokroić na kawałki i wyłożyć na talerze.

źródło, z moimi zmianami: Pani Domu (niestety nie wiem, z którego numeru pochodzi przepis)

You Might Also Like

9 komentarze

  1. składniki są bardzo ciekawe! nie wpadłabym na to bym zrobić ciacho w takim zestawieniu, ale teraz już wiem, że chętnie bym zasięgła po kawałek, a może dwa, trzy... więcej? na pewno! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. niezły zestaw! to ciasto musi być pysznie wilgotne, czyli tak jak lubię :-))

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam ciasta na bazie kaszy jaglanej! super przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. twaróg i kasza jaglana, zdecydowanie moje smaki! ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawe połączenie smaków, musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. w lunchboxie musiało robić furorę na uczelni, hę? :D
    wygląda smakowicie, i kto wie-może skuszę się niedługo? :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Intrygujące połączenie smaków, nie mogę go sobie nawet wyobrazić... Chyba będę musiała spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Upiekłam wczoraj- pycha! Tylko piec musiałam jakies 50 minut - nie wiem, czy to mój piekarnik tak działa, czy tez był inny powód. Jednak efekt smakowy wart tego czekania:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że ciasto smakowało! :) generalnie jest to ciasto dość wilgotne, więc należy dostosować czas pieczenia do swoich upodobań i właśnie piekarnika.
      Pozdrawiam serdecznie! :)

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Polub blog na Facebooku

Obserwatorzy