Chrupiące kotlety ziemniaczane

06:53:00

Mam wrażenie, że formuła kotletów nigdy mi się nie znudzi. Przetestowałam w swoim dwudziestoletnim życiu już dziesiątki propozycji na to danie, w wersji wegetariańskiej i tradycyjnej, z mięsem. Może dlatego, że tak rzadko powtarzam to samo połączenie smaków, jeszcze nigdy nie poczułam monotonii w kuchni?

Też tak macie, czy wolicie trzymać się sprawdzonych przepisów?


Te kotlety są naprawdę pyszne. Proste do wykonania, chrupiące i zarazem trochę..tradycyjne. Idealnie komponują się z sosem grzybowym. Z pewnością zasmakują całej rodzinie!



Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 duże jajko
  • około 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • gałka muszkatołowa, sól i pieprz
  • Ponadto:
  • bułka tarta 
  • 1 jako
  • olej do smażenia

Obrać ziemniaki i ugotować je w wodzie z dodatkiem 1 płaskiej łyżki soli. Odcedzić i pozostawić do całkowitego ostudzenia. Zimne ziemniaki przecisnąć przez praskę, wymieszać z solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Puree wyłożyć na stolnicę, uformować z niego dysk. Podzielić go nożem na 4 części (na krzyż), jedną z nich wyjąć i w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną i wbić jajko. Zagnieść ciasto. Formować z niego kotleciki, obtaczać je w roztrzepanym jajku i bułce tartej. W rondlu rozgrzać dobrze dużą ilość oleju. Smażyć kotleciki z dwóch stron na głębokim tłuszczu, aż będą złociste. Wyjąć i odsączyć na papierowym ręczniku. Podawać z sosem grzybowym.

You Might Also Like

7 komentarze

  1. Ale te ziemniaki co odkładamy na bok też potem dodajemy do ciasta ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, oddzielamy je po to, aby w to miejsce wsypać mąkę. Objętościowo ma jej być tyle, ile wyjęta część ziemniaków :)

      Usuń
  2. uwieeelbiam! Często dodaje jakieś warzywa do środka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. przyznam, że wieki nie robiłam już takich z ziemniaków i coś czuję, że czas znowu je usmażyć :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Jestem na

Durszlak.pl

Polub na Facebooku

Obserwatorzy