Pieczone roladki schabowe z ziołami i sosem śmietankowo-serowym

07:30:00

Kto czyta mojego bloga ten wie, że bardzo często przygotowuję na obiad wegetariańskie propozycje. Nie oznacza to jednak, że w moim menu nie ma miejsca na mięso! Lubię je przyrządzać na różne sposoby, ale moim faworytem jest chyba mięso pieczone. Uwielbiam roladki! Świetnie się prezentują, nie są pracochłonne i co najważniejsze - smakują obłędnie... Tym razem  plastry schabu nadziałam świeżymi, aromatycznymi ziołami - bazylią i oregano. Do środka dodałam też ser żółty i kiszonego ogórka. Całość zapiekłam w bardzo aromatycznym sosie na bazie białego wina, śmietanki, ziół i sera. Ten obiad na pewno zapamiętam na długo...




Składniki:
Marynata:
4 plastry schabu
łyżka oliwy z oliwek
po 1 łyżeczce: słodkiej papryki, tymianku i rozmarynu suszonego
po 1/2 łyżeczki soli i pieprzu
Nadzienie:
dwie garści świeżego oregano
dwie garści świeżej bazylii
4 plasterki sera żółtego
2 ogórki kiszone
Sos:
150 ml śmietany 30%
100 ml białego, wytrawnego wina
50 g twardego żółtego sera, np. bursztyn
kilka listków bazylii i oregano
sól i pieprz
Ponadto: 1 łyżka oleju

Składniki marynaty wymieszać z misce. Przełożyć do niej kotlety, pokryć dokładnie marynatą i odstawić do lodówki na minimum 30 minut.
Po tym czasie mięso bardzo cienko rozbić. Bazylię i oregano drobno posiekać i posmarować nimi każdy kotlet. Przykryć plasterkiem żółtego sera oraz plasterkami kiszonego ogórka. Zwinąć w ciasną roladkę, spiąć brzegi wykałaczką. Każdą roladkę obsmażyć krótko na rozgrzanej patelni z olejem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i polać sosem*. Zapiekać przez około 30 minut. Smacznego!

*Sos: do rondelka wlać śmietankę i wino, dodać posiekane zioła, sól i pieprz. Zagotować, mieszając. Zmniejszyć ogień i dodać starty żółty ser. Mieszać, aż się rozpuści, po czym zestawić z ognia.

You Might Also Like

3 komentarze

  1. wygląda przepysznie, z chęcią zjadłabym takie danie, nie mam niestety kulinarnego zacięcia.

    OdpowiedzUsuń
  2. gdybym tylko potrafiła gotować tak jak Ty...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że postępując według przepisu, każdy sobie poradzi! Naprawdę, to nie jest takie trudne :) Warto spróbować!

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Polub blog na Facebooku

Obserwatorzy