Pieczone kotleciki z ciecierzycy

09:01:00

Do wegetariańskich kotlecików nie trzeba mnie namawiać. Uwielbiam je do tego stopnia, że codziennie mogłabym jeść inny rodzaj tych burgerów (bo przecież jest tyle możliwości!). Uwielbiam, gdy na talerzu jest dużo warzyw. Kotlety z ciecierzycy okazały się na tyle pyszne, że na pewno będę powtarzać taki obiad częściej. Szczególnie, że zbliżający się wielkimi krokami rok akademicki skłania do poszukiwania potraw, które z łatwością można zapakować i zjeść na uczelni. Za inspirację bardzo dziękuję Mai z bloga Pozytywne Żywienie!





Składniki (na ok. 8 kotlecików):
  • 1 szklanka suchych ziaren ciecierzycy
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 5 łyżek płatków owsianych
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • suszone oregano
  • 1 łyżeczka soli 
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 3 łyżki oleju 
Ciecierzycę zalać zimną wodą i odstawić na noc. Rano odlewamy wodę i ugotować ciecierzycę w nowej wodzie, aż do miękkości. Odcedzić i ostudzić. Płatki owsiane i siemię lniane zmiksować na drobny proszek. Dodać do ciecierzycy wraz z posiekaną cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, olejem, natką pietruszki, jajkiem i przyprawami. Zmiksować. Z gotowej masy formować małe kotleciki i delikatnie je spłaszczać. Ułożyć na papierze do pieczenia delikatnie posmarowanym olejem. Piec ok. 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. W połowie czasu pieczenia można przewrócić kotleciki na drugą stronę, aby się zrumieniły. Podawać z ulubionym sosem lub jogurtem.

You Might Also Like

9 komentarze

  1. uwielbiam kotleciki z cieciorki! nie ma nic lepszego od wegańskich czy wegetariańskich potraw takich jak te :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zgadzam się! są pyszne i taaakie sycące :)

      Usuń
  2. Uwielbiam <3 a mój Jaś jak kocha? :)))) pozdrawiam Cię gorąco

    OdpowiedzUsuń
  3. wyszły ci idealne! :) pyszny obiadek, w sam raz na obiadek ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajny pomysł z tym pieczeniem, smacznie wyglądają :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kotleciki w smaku ok. Są troszkę suche, ale dla mnie świadomość, że jem takie zdrowe rzeczy na kolacje wystarczy. Maczałam po prostu w ketchupie i zagryzałam ogórkiem kiszonym i było git :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się, te kotleciki nie należą do bardzo wilgotnych - może dlatego, że ciecierzyca jest dosyć mącznym warzywem. Najlepiej podawać je z jakimś sosem (ketchup też się sprawdza) :D Cieszę, się, że smakowały! Pozdrawiam :)

      Usuń
  6. W przepisie jest napisane soczewica zamiast ciecierzyca

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Polub blog na Facebooku

Obserwatorzy