Pełnoziarniste bułki z pestkami dyni

06:38:00

Jak dawno nie robiłam domowego pieczywa! Tęskniąc za zapachem gorących, ziarnistych bułek, zakasałam rękawy i po kilku godzinach mogłam spełnić moją ogromną zachciankę...




Składniki (na 6 bułek):

  • 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 250 g mąki pszennej
  • 3 łyżki pestek dyni
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży (lub ok. 20 g świeżych)
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 300 ml letniej wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Pestki dyni do posypania
Mąki przesiać, wymieszać z solą, pestkami, siemieniem i płatkami owsianymi. Drożdże rozpuścić w 1/3 szklanki wody, odstawić na kilka minut, aż zaczną pracować (używając świeżych, zrobić wcześniej rozczyn). W suchych składnikach zrobić dołek, wlać drożdże i wymieszać. Stopniowo dolewać wody, zagniatając ciasto. Wyrabiać przez około 5 minut, aż będzie miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, przełożyć do naoliwionej miski i przykryć ściereczką. Pozostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę (lub więcej).
Po tym czasie ciasto podzielić na 6 części. Formować bułki (u mnie podłużne, mogą być też okrągłe), pozostawić je do wyrośnięcia jeszcze na 20 minut. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Wyrośnięte bułki posmarować delikatnie mlekiem i posypać ziarnami. Piec przez ok. 10 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec kolejne 15-20 minut.

You Might Also Like

5 komentarze

  1. Domoooowe zawsze naaaajlepsze!!! <3 <3
    Ale jakie kształtne, jakie miesiste:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też chcę takie domowe, świeże bułeczki *.*

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja każde domowe pieczywo uwielbiam, więc mnie nie ma co namawiać: ))

    OdpowiedzUsuń
  4. ja też już dawno nie robiłam, a bardzo chętnie poczułabym znowu ten zapach :) choć mam dostawę swojskiego chleba co tydzień, to taki zrobiony samodzielnie jeszcze bardziej cieszy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wyglądają jak prawdziwe chrupiące bułeczki z piekarni, a pewnie o niebo lepsze, bo zdrowsze ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Jestem na

Durszlak.pl

Polub na Facebooku

Obserwatorzy