Mleko migdałowe krok po kroku

11:52:00

Domowe mleko roślinne kusiło mnie już od dawna, jednak nie miałam wystarczająco dużo samozaparcia, by go zrobić. Gdy jednak zobaczyłam w kuchni wielką pakę migdałów, decyzję o tym, jak je wykorzystam podjęłam w mgnieniu oka!


Mleko migdałowe to wspaniała alternatywa dla osób, którzy nie tolerują mleka krowiego, dla wegan i wszystkich tych, którzy z jakiegoś powodu muszą wykluczyć nabiał ze swojej diety. To nic innego, jak zmiksowane z wodą migdały. W smaku jest bardzo delikatne, jednak przypominające w smaku klasyczne mleko. Idealnie sprawdza się w roli dodatku do kawy, płatków owsianych czy musli. Bardzo dobrze wypada we wszelkiego rodzaju koktajlach i deserach. I wcale nie jest trudne do zrobienia! Przekonajcie się sami :)

Składniki na ok.1 litr mleka:

  • 1 szklanka migdałów
  • 4 szklanki wody
  • szczypta soli


Migdały wsypujemy do miski, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na noc w chłodne miejsce.


Rano odlewamy wodę, w której moczyły się migdały i płuczemy je na sicie. Umieszczamy migdały w wysokim naczyniu, zalewamy 1 szklanką letniej wody i blendujemy.


Następnie przelewamy uzyskany płyn na durszlak wyłożony gazą lub ściereczką, mocno zawijamy i odciskamy cały płyn.



Pozostały w ściereczce miąższ migdałów ponownie wkładamy do naczynia, zalewamy kolejną szklanką wody, miksujemy i znowu odciskamy. Cały proces powtarzamy jeszcze dwukrotnie.

Gotowe mleko przelewamy do dzbanka lub szklanki. Przechowujemy w lodówce do 3 dni.



 Podpatrzone na blogu: Around the kitchen table.

You Might Also Like

6 komentarze

  1. robiłam je kiedyś, bardzo smaczne wyszło ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. O ja Cię! Jak ono musi fajnie smakować. Zrobię na dniach :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda obłędnie, tylko.. cena migdałów do ilości mleka niestety nie jest, aż tak fajna jak sam przepis.. prawda?
    Ale czego się nie robi dla smaku.. :)

    P.S. Fajna instrukcja!

    OdpowiedzUsuń
  4. Zgadza się, cena migdałów nie należy do najmniejszych... ja jednak trafiłam na wielką promocję w Kauflandzie i nabyłam wielką pakę za pół ceny!

    OdpowiedzUsuń
  5. przyznam, że mleko migdałowe to moje ulubione od dłuższego czasu, a domowe najlepsze! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Jestem na

Durszlak.pl

Polub na Facebooku

Obserwatorzy