Jabłka pieczone z nadzieniem jaglano-daktylowym

08:06:00

Jesień należy dobrze przywitać, aby nie zbuntowała się nagle i nie pokazała swojego złego oblicza. Pieczone jabłka dobrze sprawdziły się w tej roli. Wypełnione farszem jaglano-daktylowym z przyjemnie chrupiącymi orzechami, nie potrzebują dodatkowego dosładzania (samo zdrowie!). I chociaż trochę żal odchodzących, słonecznych dni, takie dania potrafią podnieść na duchu. Mają w sobie coś kojącego...




Składniki (na 4 sztuki):

  • 4 jabłka (najlepsze będą renety albo cortlandy)
  • 4 łyżki kaszy jaglanej
  • 1/2 szklanki suszonych daktyli
  • garść posiekanych orzechów (u mnie włoskie)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu


Jabłka dokładnie umyć, osuszyć i odkroić z nich górną część (zachować ją jako pokrywkę). Używając małego noża, ostrożnie wydrążyć gniazdo nasienne i trochę miąższu, pozostawiając ok. 1 cm brzegu. Uwaga! Nie przebijać jabłka na wylot.
Kaszę ugotować w 3/4 szkl. wody. W tym czasie daktyle zalać gorącą wodą i odstawić, by nieco zmiękły. Ugotowaną kaszę zblendować razem z odsączonymi daktylami i cynamonem. Wymieszać masę z posiekanymi orzechami. Nadziewać nią jabłka. Przykryć odciętą częścią, wstawić je do żaroodpornego naczynia i zapiekać przez około 20-25 minut w 180 stopniach.
Smacznego!


You Might Also Like

5 komentarze

  1. świetna propozycja na przywitanie jesieni ;) jabłka z TAKIM farszem jak dla mnie idealne ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. cudowny pomysł! byłabym w stanie zjeść wszystkie 4 sztuki na raz! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam pieczone jabłka! Zapachniało mi aż nimi! Zabieram jedno :)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwierzysz, że ja nie jadłam jeszcze takiej wersji jabłka?! :O
    o matko... ale ze mnie troll.. to musi być cudowne.. i takie jesienne!

    OdpowiedzUsuń
  5. Chętnie podkradłabym Ci takie jabłuszko, zapowiada się smakowicie!
    Ciekawe przepisy, prędko dołączam do grona obserwatorów:)

    Pozdrawiam:)
    elenagotuje.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Jestem na

Durszlak.pl

Polub na Facebooku

Obserwatorzy