Czekoladowe risotto

06:30:00

Początek września to dobry czas na to, by przygotować prawdziwe comfort food. Jedzenie, które będzie nas przyjemnie koiło, łagodząc odchodzące powoli w niepamięć beztroskie, wakacyjne dni. Najlepsza na takie ukojenie będzie czekolada. A czekoladowe risotto to już naprawdę pocieszający deser - zupełnie nie dla tych, którzy chcą zjeść coś na szybko. Z tym daniem nie ma tak łatwo - trzeba stać przy garnku i mieszać, pilnując, by ryż się nie przypalił. Ale cierpliwość popłaca. A stanie przy kuchence czasem również działa kojąco.




Składniki (na dwa pucharki):
  • 1 torebka ryżu jaśminowego 
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki śmietany 30%
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 łyżki cukru
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka kakao
  • Do dekoracji: wiórki kokosowe, 2 łyżeczki marmolady pomarańczowej (lub innej ulubionej)

Ryż wysypać z torebki, dokładnie opłukać. Mleko zagotować z cukrami i kakao. Wrzucić ryż i często mieszając, gotować, aż ryż będzie miękki i wchłonie większą część mleka. Dodać czekoladę, mieszać aż do jej rozpuszczenia. Dodać śmietankę, wymieszać, aż wszystko się połączy w gładką masę. Risotto przełożyć do pucharków, udekorować wiórkami kokosowymi i marmoladą.
Smacznego!


You Might Also Like

5 komentarze

  1. gorzka czekolada i pyszny pudding! takie pomysły lubię :) a ryż jaśminowy jak dla mnie jest najlepszy, uwielbiam jego zapach :)

    OdpowiedzUsuń
  2. na sam widok się rozpływam! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Coś stworzonego specjalnie dla mnie <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny post! ;)

    Pozdrawiam
    ___________
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Idealne! Uwielbiam tak intensywnie czekoladowe :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Polub blog na Facebooku

Obserwatorzy