Calzone z kurczakiem i brokułem

07:48:00

Lubię inspirować się włoską kuchnią. Calzone, czyli pieróg pieczony z ciasta pizzowego, kusił mnie już od dawna. Takim daniem można raczyć się właściwie o każdej porze dnia - jako przekąskę, danie obiadowe lub kolacę. Przechowuje się bezproblemowo, dobrze więc spakować go do lunchboxa i zabrać do szkoły/pracy na drugie śniadanie. Kwestia nadzienia jest sprawą indywidualną - może to być mięso, mogą być warzywa. Albo połączenie jednego i drugiego.



Składniki na 4 sztuki:
  • Ciasto:
  • 450 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki drożdży suchych (8 g) lub 16 g świeżych
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 250 ml ciepłego mleka
  • Nadzienie:
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1/2 brokuła
  • 4 łyżki kukurydzy
  • 1 mała cebula czerwona
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego (lub innego sosu - na zdjęciu sos śmietankowo-ziołowy)
  • starty żółty ser

Mąkę przesiać do miski, dodać sól, wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi zrobić wcześniej rozczyn). Zrobić w środku dołek, wlać mleko i oliwę. Wyrobić ciasto, aż będzie elastyczne i gładkie. Uformować w kulę, naoliwić, umieścić w naczyniu, przykryć ręczniczkiem. Pozostawić do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).
W tym czasie przygotować nadzienie: pierś z kurczaka pokroić, oprószyć solą i pieprzem, usmażyć na odrobinie oleju. Brokuła podzielić na różyczki i ugotować. Cebulkę pokroić w piórka. Odłożyć składniki nadzienia.


Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrobić, podzielić na 4 części. Każdą z nich rozwałkować na koło o średnicy 20 cm. Na połowę każdego koła nałożyć nadzienie (łyżkę sosu, kurczaka, kilka różyczek brokuła, łyżkę kukurydzy, łyżkę cebuli, starty żółty ser), zostawiając około 1 cm wolnego od brzegu. Brzegi posmarować wodą, ciasto zgiąć w połowie, uformować pieroga. Brzegi dobrze skleić. Pierogi ułożyć na blaszce. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w temperaturze 200ºC przez około 25 minut, aż do mocnego zarumienienia.

przepis na ciasto: Moje Wypieki

You Might Also Like

4 komentarze

  1. uwielbiam taką formę pizzy! bo calzone to dla mnie właśnie jakaś inna odmiana tego włoskiego przysmaku :) bardzo smaczna wersja, brokuł i kurczak, luuuuubię to! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwieeeelbiam tego pieroga pieczonego:D
    Nadzienie jak najbardziej w moim guście:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Twoja nadzienie jest boskie, idealnie dobrane składniki ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Polub blog na Facebooku

Obserwatorzy