Powidła śliwkowe z nalewką wiśniową

14:01:00

W tym roku eksperymentuję z przetworami - mieszam ze sobą różne owoce, dodaje przyprawy, dolewam alkoholu... Efekty są zaskakujące. Niecodzienne połączenia tworzą naprawdę zgraną kompozycję. Śliwki z domową nalewką wiśniową? Jeśli lubicie domowe przetwory, ten przepis jest naprawdę wart zapamiętania! Taki słoiczek to także fajny pomysł na prezent dla kogoś bliskiego.




Składniki na ok. 4 słoiczki:
  • 1,5 kg śliwek węgierek
  • 400 g cukru
  • 1 szklanka wiśni z nalewki, wypestkowanych
  • 3/4 szklanki nalewki z wiśni*

Śliwki umyć, osuszyć. Przekroić na połówki i usunąć pestki. Przełożyć do garnka, dodać wiśnie i wlać nalewkę. Zagotować. Gdy puszczą trochę soku, dodać cukier. Mieszając, smażyć przez ok. 1 godzinę, aż nadmiar wody odparuje i powidła zgęstnieją. Gorące powidła przekładać do wyparzonych i wysuszonych słoiczków, mocno zakręcać i stawiać na blacie do góry dnem. Pozostawić do ostudzenia.

* użyłam domowej nalewki. Jeśli takiej nie macie i korzystacie z kupnej, uważajcie na ilość cukru - sklepowa nalewka może być albo słodsza, albo bardziej kwaśna. Najlepiej dodać część cukru i spróbować, czy powidła są wystarczająco słodkie.




You Might Also Like

2 komentarze

  1. ulalal.. coś mi się wydaje, że wpadnę do ciebie.. chociaż na łyżeczkę.. śliwki kooochaaa <3 <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Ostatnio moja babcia robiła, pycha! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Polub blog na Facebooku

Obserwatorzy