Pasta z pieczonej marchwi i papryki

07:00:00

Pieczenie warzyw to jeden z najlepszych sposobów na ich obróbkę. Piekarnik w magiczny sposób wydobywa wszystko to, co najsmaczniejsze - naturalną słodycz, delikatność, miękkość. Jest zdrowo, bo nie zabijamy smaku przez smażenie w głębokim tłuszczu. Nie potrzeba nawet wielu przypraw - szczypta soli, pieprzu, kilka gałązek świeżych ziół, odrobina lśniącej oliwy. A potem wystarczy zmiksować całość z twarogiem, dodać trochę tahini i.. podawać z ulubionymi dodatkami. Świeże warzywa czy pieczywo? Wybór należy do Was.



Składniki:
  • 1 czerwona papryka
  • 1 marchew
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta soli
  • świeżo mielony pieprz
  • szczypta ostrej papryki
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • gałązka rozmarynu, kilka listków świeżej bazylii
  • 100 g twarogu półtłustego
  • 1 łyżka pasty sezamowej

Paprykę dobrze umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Marchew obrać, przekroić na pół. Czosnek obrać z łupiny. W naczyniu żaroodpornym umieścić warzywa, posypać solą, pieprzem i papryką. Polać oliwą, dodać świeże zioła. Wszystko wymieszać dokładnie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec przez ok. 30 minut, aż warzywa zmiękną. Wyjąć je z piekarnika i odstawić do ostudzenia. 
Warzywa zblendować (wcześniej wyjąć gałązkę rozmarynu) razem z twarogiem i pastą sezamową (tahini). Podawać z pokrojoną w słupki papryką lub marchewką albo ze świeżym pieczywem.

You Might Also Like

3 komentarze

  1. Uwielbiam pieczoną marchew! Taka pasta to musi być mistrzostwo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. zgadzam się - uwielbiam pieczone warzywa, też takie wczoraj zaserwowałam sobie na obiad! nie zapomnę zrobić tej pasty, do kanapek idealna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale kolor ma świetny, jestem bardzo ciekawa tego smaku; ))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Jestem na

Durszlak.pl

Polub na Facebooku

Obserwatorzy