Ciasta kruche/ Desery/ Inne słodkości

Owsiane crumble ze śliwkami i jeżynami

Wiecie co? To chyba najlepszy deser, jaki ostatnio zrobiłam. Prosty, nieskomplikowany, szybki… Słodko-kwaśny (z przewagą tego drugiego smaku), chrupiąco-rozpływający się w ustach. Pełen przepysznych kontrastów. Crumble, czyli kruszonka na bazie płatków owsianych, kokosa i migdałów przykryła warstwę letnich owoców. W roli głównej śliwki i jeżyny z mojej działki, ale dodałam też odrobinę brzoskwini. Całość musnęłam cynamonem. I nadal rozpływam się na wspomnienie tego deseru…

Składniki na 2 kokilki:

  • 40 g masła
  • 4 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 3 łyżki mąki pełnoziarnistej
  • 1/2 szkl. płatków owsianych
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
  • 1 łyżka mielonych migdałów
  • szczypta imbiru i szczypta cynamonu
  • 3 śliwki
  • 1/2 brzoskwini
  • 1/2 szkl. jeżyn

Mąkę, płatki owsiane, wiórki kokosowe, migdały, cukier oraz imbir i cynamon wymieszać w misce. Dodać masło i zagnieść wszystko razem, tak aby uformowała się kruszonka.
Owoce umyć. Usunąć pestki ze śliwek i brzoskwini, pokroić je w kostkę, rozłożyć owoce w kokilkach. Posypać odrobiną cynamonu i przykryć kruszonką. Piec przez około 20 minut w 170 stopniach.

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj