Makaronowe koperty z nadzieniem paprykowo-serowym

09:05:00

Początkowo chciałam zrobić ravioli. Jednak przy wycinaniu makaronowych kształtów coś mnie tknęło i.. zamiast zwykłych kwadracików powstały koperty. Ale za to jakie! Koperty wypełnione paprykowo-serowym nadzieniem (które też powstało pod wpływem chwili). Całość - zaskakująca. Niepowtarzalna. Naprawdę smaczna! Musicie jedynie pamiętać o tym, by ciasto rozwałkować jak najcieniej - w przeciwnym wypadku koperty będą twarde po ugotowaniu. Polecam szczególnie tym, którzy lubią bawić się formą i kształtami :)



Składniki:
  • Ciasto:
  • 3 jajka
  • 300 g mąki pszennej
  • 1/2 szkl. wody
  • 2 łyżki oleju lub oliwy 
  • szczypta soli
  • szczypta papryki słodkiej
  • szczypta kurkumy
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

  • Nadzienie:
  • 100 g serka topionego (użyłam goudy)
  • 100 g twarożku śmietankowego
  • 1 cebula
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz
Składniki na ciasto szybko zagnieść (można to zrobić w malakserze). Uformować kulę i odstawić pod przykryciem na 30 minut.

Przygotować nadzienie. Cebulę drobno posiekać, wrzucić na rozgrzaną patelnię i chwilę podsmażać. Dodać masło i dorzucić drobno pokrojoną paprykę. Smażyć razem, aż cebula będzie szklista. Posolić. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażyć jeszcze chwilę. Zestawić z ognia, ostudzić. Przełożyć do pojemnika blendera i zmiksować razem z serkiem topionym i twarożkiem. Doprawić solą i pieprzem. 

Po tym czasie ciasto bardzo cienko rozwałkować, podsypując mąką. Pokroić na paski o szerokości ok. 5 cm. Na każdym pasku w małych odstępach nakładać łyżeczkę nadzienia, złożyć ciasto na pół i docisnąć. Pokroić na kwadraty. Przeciwległe rogi zlepić do środka (jak na zdjęciu).


 W dużym garnku zagotować wodę, posolić 1 łyżką soli. Wrzucić partiami koperty makaronowe i gotować przez około 5-6 minut od wypłynięcia.

Podawać z sosem pomidorowym (4 pomidory obrałam ze skórki, pokroiłam i poddusiłam z 1 ząbkiem czosnku, solą, pieprzem i bazylią, aż utworzyły gęsty sos).

You Might Also Like

7 komentarze

  1. mmm... jakie to miłe zobaczyć taką pyszność z samego rana :)
    palce lizać!
    a zdjęcia przepiękne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak takie ravioli trochę; )) Muszą być pyszne, to na pewno!: )

    OdpowiedzUsuń
  3. wow, świetne! jeszcze nie robiłam domowego makaronu,a ravioli zawsze kusi mnie czy to w telewizji czy też na blogach...czas się zabrać i spróbować, bo zdecydowanie ten smak wynagrodzi całą pracę :) wyszły Ci fantastycznie i super pomysł na nadzienie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne! Muszę koniecznie wypróbować bo wyglądają niezwykle apetycznie!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Jestem na

Durszlak.pl

Polub na Facebooku

Obserwatorzy