Jaglany krem szarlotkowy z cynamonowym jogurtem

09:25:00

Przyjemnie jest otulić się od rana zapachem cynamonu. To już ten czas, kiedy przyprawy korzenne wchodzą do łask, pozostawiając po sobie kojące uczucie rozgrzania. Pucharek wypełniony kremem z kaszy jaglanej i jabłka bardzo przypomina w smaku szarlotkę, chociaż jest o wiele zdrowszą wersją - nie zawiera cukru. Za to w duecie z cynamonowym jogurtem tworzy pyszne, lekko już jesienne śniadanie.





Składniki (1 porcja):

  • 3 łyżki kaszy jaglanej
  • 3/4 szklanki wody
  • 1 jabłko
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka masła orzechowego
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka miodu

Kaszę jaglaną wsypać do rondelka, podprażyć przez ok. minutę. Zalać wrzątkiem, odlać wodę i zalać świeżą (3/4 szklanki). Dodać pokrojone w kosteczkę jabłko i 1/2 łyżeczki cynamonu. Przykryć i gotować, aż kasza będzie miękka i wchłonie całą wodę. Zdjąć z ognia, pozostawić pod przykryciem jeszcze przez kilka minut. Po tym czasie zmiksować ją blenderem, dodając masło orzechowe. Całość powinna przypominać gęsty krem (bez grudek).
Jogurt wymieszać z miodem i cynamonem. W pucharku ułożyć 3/4 kremu jaglanego, zalać jogurtem, przykryć pozostałym kremem. Udekorować jabłkami pokrojonymi w zapałkę i posypać cynamonem.
Smacznego!

You Might Also Like

10 komentarze

  1. szarlotka to jedno z moich ulubionych ciast i uwielbiam wszelkiego rodzaju śniadaniowe propozycje w smakach tego wypieku właśnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To musi być genialna propozycja na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. lepiej piątku nie mogłaś zacząć, nie dość że jaglany to i jeszcze szarlotkowy:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Szarlotka z jaglanki? Ideał! *.*

    OdpowiedzUsuń
  5. już smaczniej i zdrowiej się chyba nie da, pyszne jabłkowe śniadanie - dobre, bo polskie hehe :D

    OdpowiedzUsuń
  6. wszędzie dzisiaj cynamon ;) a mnie, prawdziwej wielbicielce cynamonu, wstyd się przyznać, że nie jadłam go chyba przez całe lato... ale pewnie nadrobię w zimę, bo tak jak piszesz to ten czas kiedy nie można obejść się bez wszelkich przypraw korzennych ;)

    http://bakaliowy-swiat.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale to musi byc dobre. Kocham kasze jaglane i koniecznie muszę wypróbować to. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniały krem! *.*
    Świetny pomysł na jabłkowy deser!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Polub blog na Facebooku

Obserwatorzy