Ciasto jogurtowe z jeżynami i borówkami

08:56:00

Sprytny jest ten sierpień. Bardzo przebiegły. Codziennie zabiera słońce o minutę wcześniej. I nawet nie wiem kiedy zauważyłam, że kończąc pracę o 21, wracam już w półmroku, już nie jest tak jasno jak niedawno...
Czas leci, nie da się go zatrzymać.
Wykorzystajmy go więc jak najlepiej. Odkrywajmy nowe rzeczy, pogłębiajmy nasze doświadczenia. Ładujmy baterie słoneczne na kolejne pół roku. Korzystajmy z dobrodziejstw natury, piekąc proste, ale smaczne ciasto. I cieszmy się, uśmiechajmy nawet do tych najprostszych przyjemności.



Składniki:

  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 350 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125 ml oleju
  • 400 g jogurtu greckiego
  • szklanka jeżyn
  • garść borówek
  • płatki migdałowe do posypania

Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

Jajka utrzeć z cukrem na białą, puszystą masę. Stopniowo dodawać olej, miksując na wolnych obrotach. Dodać jogurt i wymieszać.Wsypać połowę mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, zmiksować do połączenia się składników. Wyłączyć mikser, wsypać drugą połowę mąki i wymieszać łopatką. Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (śr. 24 cm), posypać owocami i płatkami migdałowymi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec przez ok. 30 minut. Wystudzić, oprószyć cukrem pudrem.


inspiracja

You Might Also Like

8 komentarze

  1. borówki w ogródku są, jeżyny też ;) chyba jestem zmuszona wypróbować przepis ;)

    zapraszam na http://bakaliowy-swiat.blogspot.com/ ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja akurat zauważam to rankiem, kiedy coraz ciemniej jest gdy wstaje, a jeszcze miesiąc temu już było słonecznie :) w każdym razie, owocami cieszymy się nadal, i sięgnęłabym chętnie dziś po kawałek tak pysznego ciacha! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne ciacho!
    Z pewnością jest pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam jogurtowe ciasta. I uwielbiam jeżyny :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ano sprytny, ale co zrobić. Już taka jego natura...
    Ciacho wspaniałe :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie mam szczęścia do jogurtowych bo zawsze wychodzą mi zakalcowate. Spróbuję z Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj! :) Tylko pamiętaj, że ciasto z jogurtem jest po prostu bardziej wilgotne - taki jego urok. Jeśli składniki będą w temp. pokojowej, zakalec nie powinien się przytrafić :)

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Jestem na

Durszlak.pl

Polub na Facebooku

Obserwatorzy