Burgery z białej fasoli

12:09:00


Kolejny pomysł na wegetariański obiad! Burgery z białej fasoli, z dodatkiem papryki i świeżych ziół to pełna białka propozycja dla amatorów roślinnych kotlecików. Do ich użycia możemy wykorzystać zarówno suche ziarna fasoli (namoczone przez noc i ugotowane do miękkości - wersja dla cierpliwych) lub białej fasoli z puszki, dobrze odsączonej i przepłukanej na sicie (wersja dla leniwych). Sami zdecydujcie, którą wersję wolicie ;)


Składniki na ok. 6 szt.:

  • 1 szklanka ugotowanej fasoli (lub odsączonej fasoli z puszki)
  • 1 jajko
  • 1/4 czerwonej papryki
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 3 łyżki mąki pełnoziarnistej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • pieprz
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • olej do smażenia


Fasolę umieścić w pojemniku blendera i zmiksować na gładką masę. Dodać do niej pokrojoną drobno paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek, jeszcze raz zmiksować. Połączyć z jajkiem, mąką, płatkami owsianymi, solą, pieprzem i ziołami. Formować niewielkie kotleciki, smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor.
Smacznego!

You Might Also Like

5 komentarze

  1. wersja dla leniwych - zdecydowanie (:
    super pomysł. uwielbiam takie wegetariańskie wariacje!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaglane już zagościły w mojej kuchni teraz tylko czas na takie z białej fasoli :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajnie jakby była wersja wegańska przepisu, chętnie bym spróbowała ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Eowina,
      W wersji wegańskiej możesz zastąpić jajko 1 łyżką zmielonego siemienia lnianego. Powinno ono właściwie zlepić kotleciki.
      Pozdrawiam! :)

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Jestem na

Durszlak.pl

Polub na Facebooku

Obserwatorzy