Tarta jagodowa na ciasteczkowym spodzie

10:05:00

Na dobre ciasto zawsze znajdzie się odpowiedni moment. Na dworze gorąco? Rezygnuję z piekarnika na rzecz deseru prosto z lodówki. Kruszę ciasteczka, miksuję jagody. A moje fioletowe usta zdradzają, że nie powstrzymałam się przed spróbowaniem masy jeszcze przed zastygnięciem. 





Składniki:
  • Spód:
  • 250 g ciasteczek owsianych
  • 50 g roztopionej, gorzkiej czekolady
  • 50 g masła
  • Masa jagodowa:
  • 2 szkl. jagód (najlepiej wcześniej zamrożonych)
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1/4 szkl. wody
  • 300 ml śmietany 30%

Przygotować spód: czekoladę rozpuścić razem z masłem. Ciastka zmiksować, aż do otrzymania konsystencji piasku. Wymieszać z czekoladą i masłem. Tak przygotowany spód wyłożyć do formy na tartę o śr. 25 cm, mocno wgniatając w foremkę. Odstawić do lodówki na pół godziny. 

W 1/4 szkl. wrzącej wody rozpuścić żelatynę, odstawić.
Jagody zmiksować z cukrem. Dodać ostudzoną żelatynę i wymieszać. Śmietankę ubić na sztywno. Delikatnie wymieszać z jagodowym musem. 
Tak przygotowaną masę wyłożyć na ciasteczkowy spód. Wstawić do lodówki na min. 2 godziny. Przed podaniem ozdobić jagodami i kleksem bitej śmietany. 

Smacznego!


You Might Also Like

9 komentarze

  1. Ile ja bym dała za takie pyszności! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pychaaa, i jakież to szybkie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudownie wygląda ta tarta! ; )
    Świetny przepis! *.*

    OdpowiedzUsuń
  4. Zamawiam taką na niedzielę!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda przepysznie! Musiała być wyśmienita! :)
    Przepis dodaję do akcji
    Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Polub blog na Facebooku

Obserwatorzy