Pieczona owsianka śliwkowa

10:48:00

Jak ja dawno nie robiłam pieczonej owsianki! Ten fakt z jednej strony nie dziwi ze względu na lato i upały za oknem. Z drugiej jednak - przecież można upiec owsiankę tak, by była ona orzeźwiającym i lekkim śniadaniem. Najlepiej zrobić to wieczorem, by rano cieszyć się gotowym posiłkiem. U mnie królowały śliwki, jogurt i odrobina kokosu. Lekko kwaśna kokilka podbiła moje podniebienie.



Składniki (1 porcja):

  • 2-3 śliwki
  • 1 łyżeczka syropu z agawy lub miodu
  • 3/4 szkl. wody
  • szczypta imbiru
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
  • 1 białko


Śliwki umyć, wypestkować. Pokroić w kostkę. Umieścić w rondelku z 1/4 szkl. wody i syropem z agawy, gotować przez kilka minut, aż śliwki zmiękną. Doprawić imbirem. Odłożyć 1 łyżkę sosu, a do reszty dodać 1/2 szkl. wody i wsypać płatki owsiane. Gotować jeszcze przez kilka minut, aż płatki napęcznieją i wchłoną trochę płynu. Odstawić do ostudzenia.
Białko ubić na sztywno. Ostudzoną owsiankę wymieszać z jogurtem i płatkami owsianymi. Delikatnie wmieszać pianę z białek, wymieszać łopatką. Przełożyć masę do kokilki, polać odłożonym sosem śliwkowym. Piec przez ok. 25 minut w 170 stopniach. Podawać z jogurtem i miodem.
Smacznego!

You Might Also Like

7 komentarze

  1. owsianka - niezastąpiona królowa śniadań! w wersji pieczonej, a tym bardziej z letnimi owocami smakuje cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pieczonej jeszcze nie próbowałam, ale wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pieczona owsianka, najlepsza owsianka! będę musiała zrobić taką śliwkową wersję, koniecznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. haha, nie dziwota! w końcu taki upał.. :D
    Ale, ale.. i tak bym zjadła, akurat ciepłe śniadanie mnie nie zraża w upał ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. a ja jeszcze takiego cudeńka nie robiłam, a owies kocham namiętnie, mega apetycznie wygląda !

    OdpowiedzUsuń
  6. A ja jeszcze w tym roku śliwek nie jadłam! :o Aleś mi narobiła apetytu.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Polub blog na Facebooku

Obserwatorzy