Bezy z czekoladą

07:00:00

Lubicie bezy? Znam zarówno miłośników, jak i przeciwników tych małych słodkości. Dla jednych za słodkie, dla innych - idealne. Na pewno jednak są dobrą bazą do tworzenia różnych deserów (które również pojawią się na blogu), chociaż prawidłowo upieczona beza jest pyszna bez żadnych dodatków. Delikatna, miękka w środku i chrupiąca z zewnątrz. Powinna być lekka i pusta w środku. Latem jest większe prawdopodobieństwo, że beza wyjdzie nam idealnie, ze względu na małą wilgotność powietrza. A jeśli na wierzchu każdej bezowej chmurki dodamy odrobinę gorzkiej czekolady, będziemy mieli nie tylko pyszny, ale i ładnie wyglądający deser.





Składniki na ok. 6 bez:

  • 3 duże białka
  • 190 g drobnego cukru
  • szczypta soli
  • 50 g gorzkiej czekolady


Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić do przestudzenia.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Do ubitej piany dodawać po 1 łyżce cukru, cały czas miksując, aż cukier całkowicie się rozpuści. Prawidłowo ubita piana powinna być bardzo sztywna, lśniąca i gładka.
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia wykładać po dużej łyżce masy bezowej. Rozprowadzać, formując okręgi. Każdy z nich udekorować kleksem czekolady i przemieszać wykałaczką, tworząc abstrakcyjne wzorki. Bezy piec w temp. 120 stopni przez ok. 1 godzinę, sprawdzając pod koniec pieczenia, czy są upieczone. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia w suchym pomieszczeniu.

You Might Also Like

5 komentarze

  1. Bezy uwielbiam, ale takie z czekoladą to dla mnie nowość. Muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie przepadam za bezami, ale myślę, że na taką mimo wszystko bym się skusiła ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. jak nie za słodkie to zjem..
    ale właśnie mam jeden przepis (dlaczego nigdy nie zrobię mu zdjęcia?!) gdzie bezy nie smakują jak bezy, a jak wyśmienity deser Ferrero :D
    Twoje bosko wyglądają.. cudowne zdjęcia! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda pysznie, do tej pory robiłam tradycyjne bezy bez czekolady

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Polub blog na Facebooku

Obserwatorzy