Zapiekanki z brązowym ryżem. Na słodko i słono!

07:36:00

Zapiekanki to wspaniały wynalazek. Nie potrzeba wielu składników, aby wyczarować pyszne i sycące danie. Tak naprawdę wystarczy zerknąć do lodówki i kuchennych szafek, by znaleźć inspirację do stworzenia ciekawej potrawy. Potem jeszcze na chwilę do piekarnika... i gotowe!
Dzisiaj mam dla Was dwie propozycje. Obie pyszne, obie idealne na lekki i smaczny posiłek, zwłaszcza w czasie letnich dni. Zapiekanka na słodko, z serem i truskawkami oraz na słono - z brokułami, fasolką szparagową, jajkiem sadzonymi i suszonymi pomidorami. Którą wersję wybieracie?



Zapiekanka z serem i truskawkami

Składniki:

  • 1/2 woreczka brązowego ryżu*
  • 150 g twarogu półtłustego
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki miodu lub cukru
  • 1/2 szkl. truskawek


Ryż ugotować wg wskazówek na opakowaniu. Ser zmiksować z cukrem i jajkiem. Truskawki zmiksować na puree, ewentualnie dosłodzić do smaku. Naczynie do zapiekania wysmarować masłem. Wyłożyć brązowy ryż, przykryć kilkoma łyżkami musu truskawkowego, wyłożyć warstwę serową i pozostały mus. Wstawić do piekarnika na ok. 20 minut (180 stopni).



Zapiekanka z brokułami i fasolką, jajkiem i suszonymi pomidorami

Składniki:

  • 1/2 woreczka brązowego ryżu*
  • po garści brokułów i zielonej fasolki (użyłam mrożonych)
  • 1 jajko
  • 1 suszony pomidor
  • 1 łyżka śmietanki kremówki
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • sól i pieprz


Ugotować brokuła i fasolkę. Śmietankę połączyć z musztardą, doprawić solą i pieprzem. W naczyniu na dnie ułożyć brązowy ryż, polać go sosem. Przykryć ugotowanymi warzywami. Zrobić dołek, wbić w niego jajko. Na wierzch ułożyć pokrojonego w paski suszonego pomidora. Oprószyć pieprzem.
Zapiekać przez ok. 25 minut, aż jajko się zetnie.

*użyłam naturalnego brązowego ryżu Halina



You Might Also Like

2 komentarze

  1. zapiekanka z truskawkami to jest to:)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam takie zapiekanki, szczególnie te słodkie. w lato często na obiad się robi ;)
    tak apetycznie wyglądają te twoje! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Polub blog na Facebooku

Obserwatorzy