Kruche ciasto z truskawkowym kremem budyniowym

06:58:00

Sezon truskawkowy trwa w najlepsze. Codziennie nowa dostawa tych pysznych owoców sprawia, że muszę szybko realizować swoje pomysły na ich wykorzystanie. W wyszukiwarce po wpisaniu hasła ciasto truskawkowe pojawia się nieskończenie wiele przepisów. Zwykłe ciasto? Jasne, zawsze jest pyszne. Ale czasem przychodzi ochota na mały, kulinarny eksperyment... Dwa kruche placki z bezą, przełożone kremem budyniowym na bazie truskawek. Takiego ciasta jeszcze nie widziałam. Takiego ciasta nie znalazłam do tej pory w wyszukiwarce. Bardzo polecam!





Składniki:
Ciasto:

  • 250 g masła lub margaryny
  • 2,5 szkl. mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 żółtek
  • szczypta soli

Masa budyniowo-truskawkowa:

  • 400 g truskawek
  • 100 g cukru
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 2/3 szkl. mleka
  • 120 g masła
  • 1 kieliszek wódki lub spirytusu (w wersji dla dzieci pominąć)

Beza:

  • 5 białek
  • 150 g cukru
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 1/2 słoika dżemu wiśniowego lub malinowego


Wszystkie składniki na ciasto szybko zagnieść (można to zrobić na stolnicy lub przy pomocy malaksera). Podzielić na pół, uformować dyski i zawinąć każdy w folię spożywczą. Wstawić do zamrażarki na min. 1 godzinę.

Truskawki umyć, odszypułkować. Zagotować razem z cukrem. Gdy się rozpuści, zmiksować na puree przy użyciu blendera. Ponownie wstawić na gaz, doprowadzić do wrzenia. W mleku rozpuścić proszek budyniowy, wlać na gotujący się mus truskawkowy i szybko wymieszać. Gotować jeszcze chwilę do zgęstnienia. Odstawić do całkowitego ostudzenia.

W czasie, gdy masa się studzi, przygotować dwie prostokątne formy na ciasto. Każdą wyłożyć papierem do pieczenia i zetrzeć na nie ciasto wyjęte z zamrażarki. Lekko przyklepać dłonią, wyrównując powierzchnię. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiec przez 10 minut.
W tym czasie przygotować bezę. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier. Gdy piana będzie lśniąca, podzielić ją na pół i posmarować nią oba podpieczone ciasta. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 25-30 minut, aż beza się zrumieni. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i pozostawić do całkowitego ostudzenia.

Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Dodawać po łyżce zimnego budyniu truskawkowego i zmiksować na gładki krem. Pod koniec można dodać kieliszek alkoholu.


Złożenie ciasta:
Na jednym kruchym spodzie rozsmarować dżem. Na to wyłożyć masę i przykryć drugim plackiem. Wstawić do lodówki na ok. 2 godziny (najlepiej na całą noc).

Smacznego!
PS moja beza trochę oklapła, ale ciasto nie straciło na smaku :)


You Might Also Like

9 komentarze

  1. Jakie to ciasto piękne! A jakie smaczne być musi do tego :-) Truskawek mam pod dostatkiem, ochota na słodkie jest zawsze, więc ... zabieram się do pieczenia! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. ciasta - nasz słaby punkt, możemy tylko patrzeć i wzdychać :)))...

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wygląda, ten krem musi być genialny: ))

    OdpowiedzUsuń
  4. ten pomysł na ciacho jest zdecydowanie niezwykły! ... w moich myślach wyobrażenie jak cudownie smakuje! podeślij mi kawałek jak możesz :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam.Prosze podac dokladnie wymiar foremki (nie mieszkam w PL )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja blacha ma wymiary 33 x 22 cm (mierząc od spodu).
      Pozdrawiam!

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Jestem na

Durszlak.pl

Polub na Facebooku

Obserwatorzy