Czym jest białko konopne? + kilka przepisów z jego użyciem

10:25:00

Bycie fit jest ostatnio coraz bardziej popularne. Nie mam nic przeciwko! Jestem za tym, aby dbać o swoje ciało, kondycję fizyczną i dobre samopoczucie. Wiele osób łączy uprawianie sportu z odpowiednią dietą. Wraz z zakupem karnetu na siłownie i wdrażaniem się w tajniki treningu, zagłębiają się także w fora internetowe, poświęcone odpowiedniemu komponowaniu posiłków. Często też sięgają po suplementy - by zyskać jeszcze większe korzyści płynące z ćwiczeń. Mam wrażenie, że odżywki białkowe stały się ostatnio "trendy" - proteinowe shake'i, placuszki, a nawet ciasta często pojawiają się na profilach, zdjęciach i blogach osób trenujących. Sportowcy dobrze wiedzą, że białko odgrywa ważną rolę w ich diecie. A pozostali?

W tym momencie chciałabym przejść do meritum. Napisać trochę o ciekawym produkcie, jakim jest białko nasion konopi.


Pierwsze skojarzenie z konopią może być różne. Od razu zaznaczam - nie, nie jest to konopia indyjska ;-)
Proszek białka konopi powstaje przez mechaniczne tłoczenie nasion, w którym olej konopny jest odseparowany od substancji stałych. Powstaje pasta, która jest następnie suszona i mielona na proszek, dzięki czemu zwiększa się proporcję białka.


Czym jest ten tajemniczy zielony proszek?

Przede wszystkim, białko nasion konopii to idealny składnik diety wegetariańskiej lub wegańskiej, cenny również dla osób trenujących i uprawiających sport wyczynowy. Jest to bardzo bogate źródło wysoko przyswajalnego białka. Pomaga w podniesieniu wytrzymałości fizycznej i zamianie nadmiaru tkanki tłuszczowej w sprężyste mięśnie.
Nie zawiera glutenu, laktozy ani GMO. Może być spożywane przez osoby, które nie tolerują orzechów, glutenu, laktozy i cukru.

Samo białko konopne jest neutralne w smaku. Należy się jednak liczyć z tym, że nie pozostaje niezauważalnym dodatkiem - przez jego ciemnozielony kolor, który w połączeniu z innymi składnikami czasem nie daje przepięknych efektów wizualnych. Najlepiej sprawdzi się w zielonych koktajlach i smoothie, jako dodatek do owsianki, a nawet w naleśnikach lub omletach.

Kto może zyskać na spożywaniu białka nasion konopi? 
Odpowiem krótko: każdy. A w szczególności Ci z nas, którzy chcą czuć się zdrowo i mieć energię do działania. Polecany jest też przede wszystkim:
  • osobom uprawiającym sport - białko w nasionach konopi zawiera 20 kluczowych aminokwasów, w tym 10 niezbędnych do regeneracji mięśni. 
  • osobom odchudzającym się - wysoka zawartość białka przy jednoczesnym niskim poziomie tłuszczu i węglowodanów sprawia, że spożywany jako dodatek do posiłków na długo zapewnia nam uczucie sytości. 
  • osobom osłabionym, potrzebującym wzmocnienia - zawierają łatwo przyswajalne witaminy, a także zbilansowane nienasycone kwasy tłuszczowe. Są bogatym źródłem cynku, magnezu, żelaza i fosforu, dlatego polecane są dla osób, które cierpią na niedobory tych składników. Ponadto są jednym z nielicznych pokarmów z tłuszczami Omega-6 oraz GLA – kwasem gamma linolenowym w łatwo przyswajanej formie.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100g: 1650kJ (400kcal), Białko: 54g, Węglowodany:
23g (cukry: 4g, błonnik: 18g), Tłuszcz: 11g (w tym nienasycone: 10g, nasycone: 1g), Sód: 0mg

Taka krótka prezentacja nie pozostawia wątpliwości - białko konopne można zaliczyć do kategorii superfood, czyli produktów niezwykle bogatych w właściwości odżywcze. Jednak pojawia się pytanie: jak wykorzystać ten zielony proszek w naszej diecie?

Na pierwszy ogień poszedł koktajl. Banan, pomarańcza, jogurt naturalny i łyżka białka. Wszystko to zmiksowałam i otrzymałam pyszny i sycący napój. 



Wypróbowałam też białko konopne jako składnik omletu. Sprawdził się genialnie! Przepis podam na końcu tego wpisu.


Poza tym wykorzystałam ten produkt w wielu zwyczajnych posiłkach: jako dodatek do owsianki, jogurtu z musli, twarożku, a nawet... sosu do makaronu. Sprawdza się w każdej z tych potraw!

Gdzie można nabyć białko konopne?
Obecnie można nabyć je w sklepach ze zdrową żywnością, szczególnie tych internetowych. Mój pochodzi ze sklepu Biozdrowie24.

I na koniec: obiecany przepis na omlet z serkiem wiejskim, bananem i białkiem konopnym.

Składniki:
1 jajko
100 g serka wiejskiego
1 łyżka mąki
1 łyżka białka nasion konopi
1/2 banana
1 łyżeczka syropu z agawy
szczypta proszku do pieczenia

Serek wiejski odsączyć. Wymieszać z jajkiem i rozgniecionym bananem. Zmiksować, dodając pozostałe składniki: mąkę, białko, proszek do pieczenia i syrop z agawy. Wylać na patelnię posmarowaną olejem, smażyć z dwóch stron.

Zobacz też przepis:





Sprawdźcie też inne przepisy w stylu fit.


*żródła informacji:
http://www.biozdrowie24.com.pl/pl/p/Bialko-konopne-BIO-200g-w-proszku/326
http://www.helfy.pl/zdrowie/artykul/shake-z-nasion-konopi
http://www.biokonopia.pl/cms.php?id_cms=6

You Might Also Like

14 komentarze

  1. bardzo ciekawy wpis :) już nieco czytałam o konopi i dla zdrowia bardzo chętnie bym kupiła.
    szczególnie kusisz mnie tym plackiem ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Skoro masz białko z mleka (serek) to po co jeszcze białko konopne? Bezsensu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dodanie białka konopnego jest opcjonalne. Poddałam pomysł na jego wykorzystanie, a w takim omlecie jak najbardziej się sprawdził.
      Pozdrawiam

      Usuń
    2. Bo Białko białku jest nierówne, konopne zawiera pełen profil aminokwasowy niezbędny do prawidłowego funkcjonowania i odbudowy mięśni czego nie można powiedzieć o twarogu

      Usuń
    3. Dziękuję za słuszne spostrzeżenie :)

      Usuń
  3. A ja przeczytałem coś takiego:
    "Trzeba jednak pamiętać, że niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe są bardzo wrażliwe na działanie światła, ciepła i tlenu (jak większość roślinnych pokarmów). Obróbka termiczna inicjuje szkodliwe zmiany i zarówno tłuszcze jak też białka stracą to, co w sobie najcenniejsze. Najlepiej, aby wszelkie produkty konopne były spożywane na zimno i przechowywane w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku."
    Tutaj: http://kobieta.onet.pl/zdrowie/zycie-i-zdrowie/bialko-konopne-konopia-siewna-marihuana-jako-bialkowy-suplement-diety/c26wkq

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Adrianie,
      Dziękuję za słuszne spostrzeżenie. Rzeczywiście, zarówno popularnych odżywek białkowych, jak i białka roślinnego, nie powinno się poddawać obróbkom termicznym. Myślę jednak, że białko konopne w postaci dodatku do omletu nie osiąga aż takiej temperatury, w której traci swoje wszystkie właściwości.
      Podobnie jest z obróbką warzyw czy owoców - najzdrowsza jest ich naturalna, surowa postać. Trzeba korzystać z dobrodziejstw natury rozsądnie :)
      Pozdrawiam,
      Aneta

      Usuń
  4. Moja mama ma 80 lat i wlasnie przeszla operacje alloplastyki stawu biodrowego. Lekarz hematolog (mama cierpi na niedokrwistosc) poleciala mamie bialko z konopii. Wczoraj zakupilismy i od dzis bedzie dodawane do kefiru lub zupy, zobaczymy. Dziekuje za informacje o wlasciwosciach bialka konopnego :)

    OdpowiedzUsuń
  5. No na taki przepis jeszcze nie wpadłam, świetne połączenie ;) Coś czuję, że niedługo zainwestuje w białko konopne... :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Trafny wpis i fajne przepisy, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że wpis przypadł do gustu :)

      Usuń
  7. Ja jestem wegetarianinką i stosuję białko konopne z ekopiramidy jako suplement diety bezmięsnej. Bardzo sobie je chwalę i stosuję do różnych dań.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Jestem na

Durszlak.pl

Polub na Facebooku

Obserwatorzy