Ciasto Wenus

10:10:00

Nieczęsto piekę przekładane ciasta, bo przyznaję - zwykle stawiam na prostotę. Kiedy jednak najdzie mnie ochota, lub nadarza się wyjątkowa okazja, nie liczę czasu spędzonego w kuchni - po prostu działam! Dzień Ojca to właśnie takie święto, które od kilku lat uprzyjemniam ciastem, przygotowanym specjalnie dla taty. Przepis na tego przekładańca dostałam od koleżanki i nie mogłam się powstrzymać - od razu go upiekłam. Zaintrygowała mnie szczególnie masa, z którą nigdy wcześniej się nie spotkałam. Jaka jest całość? Bardzo lekka i delikatna. Biszkopt, ku mojemu zdziwieniu, wcale nie jest zapychający - wręcz przeciwnie! Kokosowa pierzynka dopełnia niezwykłej kompozycji. Wenus, rzymska bogini miłości, to dobra nazwa dla tego ciasta. Szczególnie dzisiaj, dla Taty. I dla każdej osoby, którą darzymy uczuciem.



Składniki:
Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 1 szkl. cukru
  • 1 cukier wanilinowy (16 g)
  • 8 łyżek wody
  • 8 łyżek oleju
  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 250 g twarogu półtłustego w kostce
  • 400 ml śmietany 30%
  • 3 łyżki cukru
Ponadto:

  • 100 g wiórków kokosowych
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1 słoiczek dżemu brzoskwiniowego


Galaretki rozpuścić w 2 szkl. wrzącej wody. Wymieszać, odstawić do stężenia.
Przygotować biszkopt: jajka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną i puszystą masę. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zmiksować. Dodawać po łyżce oleju i wody, cały czas miksując. Ciasto wylać do prostokątnej formy (40 x 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez ok. 35 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie biszkopt wyjąć z piekarnika i ostudzić całkowicie. Zimny przekroić na dwa blaty.
Przygotować masę: twaróg zmiksować z cukrem (najlepiej byłoby przepuścić go przez maszynkę do mielenia, ale można też użyć blendera). Śmietanę ubić na sztywno. Połowę śmietany połączyć z serem, dodać tężejącą galaretkę i zmiksować. Pozostałą kremówkę delikatnie wmieszać do masy, używając łopatki.
Jeden biszkoptowy blat posmarować połową dżemu brzoskwiniowego. Wyłożyć masę śmietanową, przykryć drugim blatem. Posmarować pozostałym dżemem. W rondelku rozpuścić margarynę, wrzucić wiórki. Podprażyć na złoty kolor. Jeszcze ciepły kokos wyłożyć na ciasto, wyrównać. Wstawić do lodówki na kilka godzin, do stężenia.
Smacznego!


You Might Also Like

5 komentarze

  1. Smakowite ciacho :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszne musi być, będę robić niebawem, pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda smacznie, zapisuje przepis na pewno zrobię:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawi mnie to ciacho od dawna, będę w końcu musiała wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Polub blog na Facebooku

Obserwatorzy