Ziarno orkiszu. Z czym to się je?

09:21:00

W otrzymanej niedawno paczce od sklepu biozdrowie24.com.pl znalazł się między innymi orkisz. Nie żadne musli, nie żadne płatki orkiszowe - po prostu ziarno. Ciekawa, jak można je wykorzystać w kuchni, przyjrzałam się bliżej temu produktowi.


 Czego się dowiedziałam?
"Ziarno orkiszu doskonale nadaje się do kiełkowania, co powoduje, że jest lekkostrawny i jeszcze bardziej podwyższa jego wartości odżywcze. Orkisz posiada właściwości wzmacniające organizm, obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi, zawiera znaczne ilości błonnika i kwasu krzemowego, białko oraz rodanid będący naturalnym antybiotykiem. Jest lekkostrawny, usuwa toksyny, wzmacnia odporność, układ nerwowy oraz serce. Polecany przy problemach trawiennych i żołądkowych."

Wow. Całkiem sporo, jak na niewinnie wyglądające ziarna ;)
Kiełki kiełkami, ale miałam ochotę na inne zastosowanie orkiszu. Przeczytałam więc:

"Orkisz można mielić, otrzymując świeżą mąkę potrzebną do wypieków chleba i ciast. Ugotowany i zmiksowany orkisz jest świetną bazą kotletów i past."

Spróbowałam go zmielić, ale mój blender za nic w świecie nie chciał rozdrobnić twardych ziarenek. Zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, zrobiłam więc inaczej - przepłukałam orkisz, zalałam zimną wodą i odstawiłam na noc do napęcznienia. Rano zalałam świeżą wodą i ugotowałam do miękkości (ok.15 minut). Następnie odcedziłam (wodę zostawiłam sobie do przemywania twarzy, pełen recykling! :D) i tak przygotowany orkisz zjadłam w towarzystwie jogurtu, banana i masła orzechowego. 


Jak smakuje?
Jak ziarno ;) Mimo gotowania nie utracił swojej chrupkości. Jest bardzo sycący, neutralny w smaku (chociaż można go zapewne posłodzić lub posolić, wedle upodobań). W połączeniu z jogurtem, mlekiem lub innymi ulubionymi składnikami może stanowić alternatywę dla płatków śniadaniowych, owsianych lub innych produktów zbożowych.


A skoro jest taki zdrowy, to z pewnością wykorzystam go w kuchni jeszcze nie raz!

PS zasiałam też ziarenka orkiszu w doniczce. Ciekawe, czy będą z tego kiełki ;)

cena: 5,10 zł/400g

You Might Also Like

6 komentarze

  1. nie wiedziałam, że są takie ziarna, poszukam i chętnie spróbuje:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie raz już miałam to opakowanie w rękach..ale zawsze coś kazało mi je odłożyć :D Z czym to się je ? Teraz już wiem i przy następnej okazji wrzucę go do swoich zakupów :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja kiedyś kupiłam przez przypadek takie ziarna, myslałam, że kupuję mąkę:) Zrobiłam tak jak piszesz, zmieliłam w młynku, poradził sobie, ale to była bardzo grubo zmielona mąka, w cieście była wyczuwalna jak drobne kawałki orzechów:) Ciekawa jestem tych kiełków, to namoczyć ziarno trzeba i zostawić?
    pozdrawiam
    Margoja

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, z tego co wyczytałam - zalewamy ziarna wodą, odstawiamy na całą noc, rano zlewamy wodę i zostawiamy. Ewentualnie można ziarna wtedy przełożyć na wilgotną gazę.
      Pozdrawiam! :)

      Usuń
  4. własnie ja widzilam juz ten orkisz i dzieki tobie chyba sie na niego zdecyduje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. hmmm... dziwne too :D
    ale ładnie wygląda, strasznie ciekawi mnie smak tego ziarna! :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Jestem na

Durszlak.pl

Polub na Facebooku

Obserwatorzy