Lawendowy pudding jaglany z kakaowym twarożkiem

08:13:00

Z czym kojarzy Ci się lawenda? Zamykam oczy.. Pola lawendowe w Prowansji to chyba najbardziej przemawiający do moich zmysłów obrazek, który pojawia się niemal od razu po przywołaniu tej cudownie pachnącej rośliny. Dziś o poranku jestem we Francji. Przenoszę się myślami na fioletowe pola, karmiąc zmysły subtelnym zapachem lawendy.




Składniki:

  • 4 łyżki kaszy jaglanej
  • 3/4 szkl. wody
  • 1 łyżeczka suszonej lawendy
  • 3 łyżki mleka
  • 100 g twarogu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka cukru

Lawendę zalać 3 łyżkami mleka, zagotować. Odstawić na pół godziny, po czym odcedzić.
Kaszę podprażyć w rondlu. Przelać wrzątkiem, odlać wodę i zalać zimną. Doprowadzić do wrzenia, dodać lawendowe mleko i gotować do miękkości pod przykryciem (ok. 15 minut).
W tym czasie przygotować twarożek - rozgnieść go z cukrem, dodać jogurt i kakao. Wymieszać. 
Większą część ugotowanej kaszy przełożyć do wyłożonej folią spożywczą miseczki, dobrze ubijając. Na środek położyć twarożek. Przykryć pozostałą kaszą. Zawinąć folią, wstawić do lodówki  na całą noc. 
Rano przewrócić miseczkę do góry dnem, wyjąć pudding i odwinąć z folii. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!

You Might Also Like

4 komentarze

  1. lawendowe smaki to zdecydowanie smaki, które lubię i do których z przyjemnością co jakiś czas wracam! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam te zapachy, nie mówiąc już o smaku! świetny pudding oraz smaczny i zdrowy pomysł na śniadanie zarazem :) dziś sama zajadam się jaglaną z rana! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. buuuu...!!! A ja nigdy nic nie jadłam z lawendą :(
    A wygląda booosko :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Takiego cuda to ja jeszcze nie jadłam ♥

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Polub blog na Facebooku

Obserwatorzy