Babka z ajerkoniakiem

09:51:00

Jak tam mijają Wam ostatnie dni? Mam nadzieję, że są pełne uśmiechu, radości i smakowitości! :) U mnie tak to właśnie wygląda, z czego jestem bardzo zadowolona. Pogoda w końcu nie zrobiła nam psikusa, witając nas pięknym słońcem i zachęcając do wyjścia na dłuugi spacer. Korzystajmy z tych spokojnych dni jak najwięcej!
Tymczasem zostawiam przepis na przepyszną babkę z ajerkoniakiem, królującą na moim wielkanocnym stole. Jest mięciutka, delikatna i ma śliczny, żółty kolor. Długo pozostaje świeża. I obojętnie, czy macie na nią ochotę teraz, czy na razie pasujecie z pieczeniem - warto zapisać sobie gdzieś ten przepis, bo jest naprawdę godny polecenia! 



inspiracja: Słodkie Fantazje

Składniki:

  • 5 średniej wielkości jajek
  • 150 g cukru
  • 3/4 szkl. oleju
  • 1 szkl. ajerkoniaku
  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ekstrakt waniliowy (kilka kropli)

dodatkowo:
  • garść rodzynek namoczonych w rumie
  • cukier puder lub lukier do dekoracji

Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę (ok. 5 minut na dużych obrotach miksera). Dodać ekstrakt z wanilii, zmiksować. Cały czas miksując stopniowo dolewać olej. Dalej miksując dodać ajerkoniak.
Obie mąki połączyć, dodać proszek do pieczenia, wymieszać. Dodać do masy jajecznej, wymieszać na średnich obrotach do połączenia się składników, czyli gdy masa będzie jednolita i gładka. Wsypać rodzynki (opcjonalnie), wmieszać je w ciasto.
Przygotowaną masę wlać do formy na babkę z kominkiem (użyłam silikonowej)
wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez ok. 50 minut lub trochę dłużej (sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone).
Upieczoną babkę wyjąć z piekarnika, przestudzić, następnie wyjąć z formy i udekorować lukrem bądź cukrem pudrem.
Smacznego!

You Might Also Like

8 komentarze

  1. piękna, puszysta i na pewno pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam pytanie: na której półce piekarnika piekła Pani babkę, rozumiem, że bez termoobiegu tylko grzanie góra - dół.
    Serdecznie pozdrawiam,
    Maria

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. najlepiej wszystkie ciasta piec na środkowym poziomie piekarnika, przy grzałce góra dół (bez termoobiegu).
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. o kurka! Ależ bym zjadła.. ajerkoniak <3 <3 mniam, to musiało być meega!

    OdpowiedzUsuń
  4. super wygląda i pewnie smakuje też :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Śliczny ma kolorek - taki żółto-optymistyczny :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Babeczka prześliczna. Moja niestety szybko się zrumieniła (po ok. 5-10 minutach) i w konsekwencji była mocno przypalona. Jaka może być przyczyna, Może mi Pani pomoże. Robiłam zgodnie z przepisem.
    Pozdrawiam,
    Ola

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Każdy piekarnik działa nieco inaczej... bardzo możliwe, że u Pani temperatura pieczenia powinna być nieco niższa (ok 160 st.). Najlepiej mieć ciasto na oku i kiedy zaczyna się rumienić zbyt szybko, zmniejszyć temp.lub przykryć babkę kawałkiem folii aluminiowej.
      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Jestem na

Durszlak.pl

Polub na Facebooku

Obserwatorzy