Wegański murzynek błyskawiczny

12:23:00

Nie sądziłam, że w wysłużonym zeszycie z przepisami, należącym do mojej mamy, odnajdę takie perełki jak wegański murzynek! Oczywiście nie było to zaznaczone w nazwie, ale gdy tylko przeczytałam skład, pomyślałam - ciekawe, jak będzie smakowało ciasto, które nie ma w składzie ani jajek, ani mleka. Okazało się, że smakiem nie ustępuje tradycyjnej wersji, zgodnie z obietnicą - jest błyskawiczny i z całą pewnością mogę go polecić. Nie tylko weganom :)





Składniki:

  • 2 szkl. mleka roślinnego (u mnie migdałowe, w wersji nie wegańskiej można użyć zwykłego)
  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody 
  • 1 szkl. cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonej kawy
  • 3 łyżki dowolnego dżemu
  • 1 łyżka octu
  • 1/2 szkl. oleju

Wszystkie składniki zmiksować tylko do połączenia. Wylać do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki, wstawić do piekarnika i piec przez ok. 40 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!


You Might Also Like

22 komentarze

  1. Wyszła Ci wspaniała! Jednak się da upiec smakołyki i bez jajek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. o! i Wegańskie może wyjść, wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny ten murzynek, przepis zapisałam.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  4. no, no ciekawie!! świetnie wyszło nawet bez jaj! zresztą musiało rozpływać się w ustach - a murzynki to ja lubię, bo do razu na myśl mi dzieciństwo przywodzą :)

    OdpowiedzUsuń
  5. zakradam się i porywam recepturę - świetna!

    OdpowiedzUsuń
  6. zapisuję do wypróbowania:)

    OdpowiedzUsuń
  7. wow.. wygląda pysznie, szczerze przyznam, że jedząc go pewnie nawet nie byłabym świadoma że nie ma jaj czy mleka.. :D
    Mega!

    OdpowiedzUsuń
  8. Jakie są wymiary keksówki?

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Drogi Anonimie,
      Mierząc od spodu keksówka mierzy 27,5 x 8,5cm.
      Pozdrawiam! :)

      Usuń
  9. Wafelkill
    Przepis pierwsza klasa!
    Ciasto okruszki wyjadac :]

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciasto genialne! Mięciutkie i wyrosło pięknie. Ja dodałam troszkę więcej kakao i chyba następnym razem dodam jeszcze więcej, bo lubię mocno czekoladowe. :) Zapraszam na bloga o wegańskich produktach http://wegeprodukty.blogspot.com/ ^^

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, cieszę się, że ciasto się udało i przypadło Ci do gustu :)
      Pozdrawiam!

      Usuń
  11. Zrobiłam do szkoły na sprzedaż, wszyscy zachwyceni! Dziękuję za przepis <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę! Dziękuję za informację :)
      Pozdrawiam, Aneta

      Usuń
  12. Cudowny! Nastepnym razem przeloze kremem, będzie bardziej "imprezowy". Mega ekspresowe!

    OdpowiedzUsuń
  13. Mi wyszło surowe ;( Za niewegańskich czasów byłam wśród znajomych mistrzem cukiernictwa, teraz nic mi nie wychodzi ;(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wegańskie wypieki niestety rządzą się swoimi prawami i czasem nie wychodzi do końca tak, jakbyśmy chcieli... Czasem to kwestia wprawy, czasem - składników. Szkoda, że ciasto się nie udało. Piekłam je wielokrotnie i nigdy nie wyszło mi surowe (co najwyżej lekko mokre). Głowa do góry, może następnym razem wegański wypiek uda się idealnie :) Polecam spróbować np. jagielnik - tego ciasta nie da się zepsuć :)

      Usuń
  14. Przerobiłam według własnych potrzeb. Mąkę zamieniłam na bezglutenowe (gryczana, kukurydziana i ryżowa), zamiast cukru i dżemu dodałam szklankę namoczonych i zmiksowanych daktyli.
    Ciasto znikło jeszcze zanim wystygło (a miało być na święta).
    Następnym razem przełożę je masą z avocado i cacao (jeśli zdąży wystygnąć).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że smakowało - świetny pomysł z tymi modyfikacjami! :)
      Pozdrawiam,
      Aneta

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Polub blog na Facebooku

Obserwatorzy