Kokosowy sernik na kruchym spodzie

06:11:00

Marzył mi się taki sernik. Klasyczny, z kruchym spodem, najlepiej pieczony w prostokątnej blaszce. Niewiele myśląc, wyjęłam z lodówki potrzebne składniki, kupiłam ser. Zaczęłam zagniatać ciasto, kiedy mój wzrok padł na kokosowe wafelki leżące nieopodal. A może by tak wykorzystać je do sernika? Tak, to był dobry pomysł. Wyszło lekko, puszyście i delikatnie. Dodatek pokruszonych wafelków przyjemnie urozmaicił gładką strukturę ciasta. Kokos pasuje do sera, nie mogę się z tym nie zgodzić.


Składniki:
Spód:
  • 200 g masła lub masła roślinnego
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
Masa serowa:
  • 1 kg sera zmielonego na serniki
  • 5 jajek
  • 3 łyżki śmietany 12%
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 szkl. cukru
  • 2 wafelki kokosowe, np. Princessa
Składniki powinny mieć temperaturę pokojową!

Wykonanie: na stolnicy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, zrobić dołek, wbić jajko, dodać pokrojone w kostkę masło i wiórki. Zagnieść ciasto. Uformować z niego dysk, owinąć folią i wstawić do lodówki na min. 30 minut. Po tym czasie rozwałkować na prostokąt o wymiarach blachy (u mnie ok.25x30 cm). Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć na nią ciasto i podpiec przez ok. 15 minut.

W tym czasie przygotować masę serową.
W dużym naczyniu umieścić wszystkie składniki: ser, jajka, cukier, cukier waniliowy, śmietanę, mąkę i wiórki kokosowe. Zmiksować krótko, aż składniki się połączą. Na podpieczony spód wylać połowę masy, posypać pokruszonymi wafelkami kokosowymi, przykryć pozostałą masą serową.


Wstawić do piekarnika i piec przez 1 godzinę w 170 stopniach (można później zmniejszyć temp. do 160). Ostudzić w piekarniku, dopiero po jakimś czasie wyjąć sernik i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Najlepiej przed podaniem schłodzić w lodówce. Smacznego!


Serniki dla Miksera - edycja 1.14

You Might Also Like

5 komentarze

  1. spód z kokosowych ciastek... o mamooo! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie nie! spód jest z własnoręcznie przeze mnie zagniecionego ciasta kruchego :D pokruszone wafelki są w środku :)

      Usuń
  2. taki pomysł pod wpływem chwili i wychodzi fantastyczne ciasto , a bez wątpienia serniki są najlepsze! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Polub blog na Facebooku

Obserwatorzy