Chleb orkiszowo-gryczany z pestkami dyni

08:06:00

Ten przepis powstał zupełnie spontanicznie. Po prostu - wyjęłam drożdże, mąkę, wodę i wszystko to wymieszałam, nie wiedząc, czy proporcje są w porządku. Czasem jednak intuicja dobrze podpowiada...i niespodziewanie upiekłam bardzo dobry chleb. Nie kruszy się, ma elastyczny środek i zawiera dużo dobroci: mąkę orkiszową, mąkę gryczaną, pestki dyni i słonecznika. Mój własny, chrupiący bochenek.



Składniki na 1 bochenek:
  • 250 g mąki orkiszowej
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g mąki gryczanej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 szkl. mleka
  • 2 łyżeczki soli
  • 1-1 i 1/2 szkl. letniej wody
  • 2 garści pestek dyni
  • garść ziaren słonecznika
Drożdże zasypać cukrem, zalać letnim mlekiem. Wymieszać, odstawić na 15 minut.
Mąki wymieszać w dużej misce z solą, garścią pestek dyni i słonecznika. Wlać rozczyn drożdżowy, stopniowo dolewać wodę (początkowo 1 szklankę, jeśli będzie potrzeba - dodać jeszcze 1/2 szklanki). Ciasto powinno mieć dość luźną konsystencję, ale musi być elastyczne. Nie dosypywać mąki. Wyrabiać przez ok. 10 minut, po czym oprószyć mąką i przykryć ściereczką. Pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto odgazować, uderzając w nie pięścią. Keksówkę wysmarować olejem, wysypać mąką i ziarnami. Przełożyć do niej ciasto. Pozostawić na 15 minut.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Chleb przed pieczeniem posypać pozostałą garstką pestek dyni i odrobiną słonecznika. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 40 minut, aż bochenek będzie złocisty (jeśli pestki zaczną się wcześniej przypalać, można chleb przykryć kawałkiem folii aluminiowej i dopiekać dalej).
Smacznego!



You Might Also Like

7 komentarze

  1. w zasadzie to mój najlepszy przepis na chleb - biorę co jest pod ręką, mieszać , piekę i gotowe! :) Tobie wyszło to wzorowo!

    OdpowiedzUsuń
  2. Braaaawo!! ;D gratulacje, własny bochen to niezłe przedsięwzięcie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Domowe są najlepsze :D Takie przepisy to ja uwielbiam :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajne połączenie mąk, muszę kiedyś spróbować upiec chleb z mąką gryczaną. Bardzo mnie ciekawi jej smak: ))

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  6. Hej,nominowałam Twojego bloga do Liebster Blog Award-zapraszam po szczegóły do mnie i życzę miłęj zabawy:) http://www.nietadieta.pl/2014/03/liebster-blog-award.html

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Jestem na

Durszlak.pl

Polub na Facebooku

Obserwatorzy