Mini pita-pizze z brukselką i mozzarellą

14:59:00


Nareszcie! Wszystkie egzaminy już za mną, 10 dni wolnego przede mną. Pozbyłam się tony notatek zalegających na biurku i wreszcie dostrzegam piękną pogodę za oknem. W końcu mogę ją wykorzystać. Uśmiecham się wraz ze słońcem. I robię przepyszny obiad, który podbił moje kubki smakowe. Ostatnio, wraz z przepisem na pełnoziarnistą pitę (klik) obiecałam, że pojawi się też propozycja jej wykorzystania. Proszę bardzo! Pizza z pity, z dodatkiem mozzarelli, brukselki i cebuli. Jeśli macie gotowe chlebki pita, to przygotowanie tego dania zajmie Wam góra 20 minut. Dlatego gorąco Was namawiam do jego zrobienia! Genialnie sprawdzą się też w roli przystawki lub karnawałowej przekąski.



źródło: Kitchen treaty

Składniki na 4 szt:
4 chlebki pita (np. domowe, pełnoziarniste -przepis tutaj)
2 łyżeczki pasty sezamowej (tahini)
10 dag brukselki 
3 ząbki czosnku
1 mała cebula
1 kulka mozzarelli
2 łyżki oliwy z oliwek
świeżo mielony pieprz, sól

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Brukselkę umyć, zblanszować w gotującej się wodzie (ok. 2-3 minuty). Odcedzić, pokroić na plasterki. Chlebki pita posmarować pastą sezamową oraz pokropić oliwą z oliwek. Rozsmarować na nich wyciśnięty przez praskę czosnek, ułożyć pokrojoną mozzarellę, pokrojoną w piórka cebulę oraz plastry brukselki. Ponownie skropić oliwą z oliwek. Posypać pieprzem i solą. Wstawić do piekarnika i piec przez 10-15 minut.

Smacznego!


You Might Also Like

7 komentarze

  1. bardzo fajne połączenie! ciekawe i nowe jak dla mnie :) ale faktem jest, że...uwielbiam brukselkę <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak one ładnie wyglądają! A jak widzę brukselkę i rozpuszczający się ser, wiem, że będzie pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Brukselkę widzę, więc jestem zainteresowana:) Wyglądają tak niewinnie... te Twoje mini-pizze:)

    Egzaminy zakończone? Odpoczywaj, gotuj i piecz!;d

    OdpowiedzUsuń
  4. Ratujesz mi życie przepisem na te pity ! Ostatnio miałam chęć zrobić taką na uczelnie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Polub blog na Facebooku

Obserwatorzy