Masło orzechowo-chałwowe (z tahini)

11:28:00


Jestem. W. Raju.
Wiedziałam, że sezamowa pasta podbije moje serce. W końcu smakuje jak chałwa. Od kiedy jestem w jej posiadaniu, uwielbiam dodawać ją do niemal do wszystkiego: wypróbowałam już tahini z owsianką, twarożkiem, koktajlem, a nawet dodałam odrobinę do sosu. Wszędzie sprawdziła się rewelacyjnie.
W końcu przyszedł czas na zrobienie domowego masła orzechowego. Od razu pomyślałam, że dodatek tahini będzie tutaj idealny. Nie przeliczyłam się.



Składniki:
200g orzechów ziemnych solonych
3 łyżeczki pasty sezamowej tahini (klik)

Orzechy zmielić w blenderze, dodać pastę sezamową i wymieszać. Blendować aż do uzyskania gładkiej konsystencji masła. Można pozostawić większe kawałki orzechów (wg uznania).
Jeżeli używacie orzechów niesolonych, należy je dosolić do smaku.
Masło przełożyć do słoiczka, przechowywać w lodówce do tygodnia czasu.

Smacznego!


Wpis bierze udział w akcji:



You Might Also Like

11 komentarze

  1. spróbuję bardzo chętnie tego połączenia! zaciekawiłaś mnie nim bardzo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Baardzo chętnie bym spróbowała takie masła orzechowego! Jestem niesamowicie ciekawa smaku; )

    OdpowiedzUsuń
  3. No cóż... smak chałwowy może okazać się strzałem w dziesiątkę!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Chcę to ! Koniecznie muszę kiedyś zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawa jestem tego smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam domowe masło orzechowe! Najlepsze :) Z tahini nie próbowałam, musi obłędnie smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jestem zakochana w maśle orzechowym, jem je codziennie ! Niestety nigdy nie dane mi było zrobić je samej:(

    OdpowiedzUsuń
  8. mogę wstąpić do tego raju!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Jestem na

Durszlak.pl

Polub na Facebooku

Obserwatorzy