Granola jabłkowo-pomarańczowa

07:40:00

Po raz kolejny przypomniałam sobie, że domowa granola nie ma sobie równych. Jest przepyszna, idealnie dostosowana do moich indywidualnych upodobań, chrupiąca, złocista... i co najważniejsze, znam dokładnie każdy składnik, który się w niej znalazł. Zamiast sklepowego ulepka wzbogaconego o syrop glukozowo-fruktozowy, jest miód i słodycz jabłka. Zamiast utwardzonego tłuszczu - olej kokosowy. Żadnych konserwantów, zbrylaczy, aromatów... bo po co? Po co sztucznie wzbogacać coś, co samo w sobie jest zdrowe i takie smaczne? Każdemu, kto do tej pory nie próbował samemu upiec granoli - zachęcam. Prawdopodobnie już nigdy nie sięgniecie po sklepową.

PS nie róbcie jej, jeśli macie słabą wolę... Ja od wczoraj zjadłam ją w roli przekąski, kolacji, a teraz.. cóż, teraz właśnie jem granolę na śniadanie :D





Składniki:
2 szkl. płatków owsianych
1/2 szkl. pestek dyni
1/2 szkl. słonecznika
50 g wiórków kokosowych
1 łyżka siemienia lnianego
100 g żurawiny
1 jabłko
1/2 pomarańczy
2 łyżki miodu (lub więcej, do smaku)
1 łyżka oleju kokosowego
cynamon i imbir do smaku

Jabłko obrać, pokroić w kostkę. Pomarańczę również obrać. Owoce zmiksować przy użyciu blendera. Dodać miód, cynamon, imbir, olej kokosowy i lekko podgrzać. Wszystkie suche składniki granoli wymieszać. Wlać płynną miksturę i wymieszać wszystko tak, by składniki były oblepione masą miodowo-owocową. Granolę rozprowadzić równomiernie na dużej blasze piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i piec przez ok. 40-45 minut, mieszając co 10 minut. Upieczoną granolę ostudzić, przełożyć do dużego słoika i przechowywać w suchym miejscu.


You Might Also Like

6 komentarze

  1. w takim razie nie robię.. moja wola zbyt silna nie jest.. :D
    Ale wygląda idelanie! przypieczona, jakby malowana!

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę się w końcu ,,zebrać'' i zrobić granolę : )

    OdpowiedzUsuń
  3. zdecydowanie jeden z najpyszniejszych przepisów na granolę jaki widziałam!! :D do zrobienia, jak najszybciej :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Jestem na

Durszlak.pl

Polub na Facebooku

Obserwatorzy