Bułki orkiszowe z owsianką

06:38:00

O ile z zakupem dobrej jakości chleba nie ma w tych czasach większego problemu (jeśli oczywiście dobrze się poszuka), o tyle wciąż brakuje mi w piekarniach prawdziwych, zdrowych, ziarnistych bułek. Nie sztucznie nadmuchanych. Nie takich, które tak naprawdę nawet nie leżały obok mąki pełnoziarnistej, a są po prostu barwione karmelem. Nie takich, które może i są smaczne, ale nie ma mowy, żeby pozostały świeże także następnego dnia. Dlatego nie szukam w sklepach, tylko piekę je sama.

A gdybym miała własną piekarnię, w ofercie miałabym te właśnie bułki. Orkiszowe, z chrupiącą skórką, miękkim wnętrzem i ziarnami. 



Inspiracja: What's cooking

Składniki:

Zaczyn:
1 kuleczka świeżych drożdży (wielkości ziarenka grochu)
150 g mąki
150 g wody

Ciasto:
zaczyn (z przepisu powyżej)
1 szklanka płatków owsianych
1 szklanka mleka
1 szklanka wody
2 szklanki mąki orkiszowej*
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
12 g świeżych drożdży
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki cukru
2 łyżki masła

Dodatkowo:
1 jajko
dowolne ziarna do posypania

Składniki na zaczyn zmieszać w misce na gładką pastę. Naczynie przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce na kilka godzin (u mnie 2 godziny). W tym czasie w rondlu zagotować wodę. Wsypać płatki owsiane, chwilę pogotować, aż płatki wchłoną wodę i będą miękkie. Ostudzić.
Do miski wlać szklankę mleka, zaczyn, pokruszone drożdże i owsiankę,wymieszać delikatnie. Dodać mąkę orkiszową, mąkę pełnoziarnistą sól, cukier i rozpuszczone masło. Początkowo używając drewnianej łyżki, a następnie ręcznie zagnieść gładkie ciasto, które odchodzi od ścianek naczynia. Powinno być lekko klejące, ale jeśli jest za rzadkie, podsypać niewielką ilością mąki.
Wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią i podzielić na 12 części. Uformować z nich kulki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie oprószonej mąką. Pozostawić je na pół godziny do ponownego wyrośnięcia. Posmaruj roztrzepanym jajkiem, posypać dowolnymi ziarnami. Piec przez ok. 25 minut w 180 stopniach.

* mąkę orkiszową można nabyć w sklepach ze zdrową żywnością, np. w internetowym: biozdrowie24.com.pl


Chciałabym bardzo serdecznie podziękować wszystkim, którzy pod ostatnim, urodzinowym wpisem zostawili piękne życzenia. Jeśli wszystkie się spełnią, będę chyba najszczęśliwszą osobą na Ziemi ;)

You Might Also Like

13 komentarze

  1. akurat orkiszowa mi zalega wiec idealnei sie nadaje ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie miałam do czynienia z orkiszowa, a żałuję bo podobno ma cudowny aromat..

    Ale bułeczki pierwsza klasa! :) zachwycają, chrupiące, domowe.. aj, aj!!

    OdpowiedzUsuń
  3. A tu się faktycznie zgodzę. Chleb bez trudu kupuję, bardzo duży wybór. Z bułkami jest trudniej, może dlatego wcale ich nie jem... jak tylko zdobędę nowy piekarnik chyba zacznę się w takie cuda bawić:)

    OdpowiedzUsuń
  4. A ja bym była stałą klientką w tej Twojej piekarni! :-))

    OdpowiedzUsuń
  5. Zdrowiutkie i fajne bułki :) Domowe najlepsze!

    OdpowiedzUsuń
  6. Z tymi bułkami masz 100% rację. ciężko kupić naprawdę smaczne i zdrowe... ale Twoje wyglądają przepysznie, koniecznie muszę spróbować! No i spóźnione sto lat! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Są swietne w wolnej chwili napewno bede chciala je wyprobować <3

    OdpowiedzUsuń
  8. dziękuję :) zachęcam do zrobienia tych bułek!

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale ładnie popękały, lubię, jak pieczywo ma taki radykalny wygląd:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rustykalny* < ach ten słownik w telefonie...:D>

      Usuń
  10. zgadzam się z Tobą, nie ma dobrej jakoś ziarnisty bułek! dlatego też warto spróbować domowe pieczywo i na pewno się nie zawiedzie, bo i smak świetne, i skład zdrowy i zapach cudowny! super te bułeczki :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Polub blog na Facebooku

Obserwatorzy