Bez kategorii

Serniczek rafaello z kaszą manną

Chociaż zimy za oknem nie widać, moje śniadanie kojarzy mi się ze śnieżnym puchem. Nie ma się co dziwić – biel twarogu, kaszy manny, wiórek kokosowych i migdałów sprawia, że całość wygląda jak lekki i puszysty śnieg. Zapach znanej pralinki unoszący się z piekarnika sprawił, że błyskawicznie poczułam się głodna. Oparłam się jednak pokusie i wystudziłam mój serniczek w lodówce, gdzie spędził całą noc. A jak smakował rano? Jak mój ulubiony sernik – kremowy, ale dość zbity. Takie lubię najbardziej! To jak, może skusisz się na odrobinę (całkiem zdrowej) przyjemności?

Składniki (1 porcja):
100 g twarogu półtłustego
3 łyżki kaszy manny
3/4 szkl. mleka
1 łyżka miodu lub cukru
1 łyżka wiórek kokosowych
1 łyżka mielonych migdałów
1 jajko
odrobina masła do wysmarowania formy

Mleko zagotować, wsypać do niego kaszę i ugotować, aż zgęstnieje. Wymieszać z miodem, wiórkami i migdałami, ostudzić.
Białko jajka ubić na sztywną pianę. Do chłodnej kaszy dodać twaróg i żółtko, zmiksować. Całość połączyć delikatnie z ubitą pianą, wymieszać łyżką. Przełożyć do wysmarowanej masłem kokilki, wstawić do piekarnika i piec przez ok. 20 minut w 180 stopniach. Wystudzić, schłodzić w lodówce.
Smacznego!

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj