Otrębowe ciasto kakaowe (bez tłuszczu)

11:06:00

Ostatnie dni spędziłam bardzo spokojnie, odpoczęłam, nabrałam dystansu do kilku rzeczy. Sylwester z paczką znajomych był raczej wspólnym wypadem do domku za miasto, niż wielką imprezą, po której ciężko się pozbierać - taką formę spędzania czasu lubię. Były wspólne gry, spacery po lesie, ciepło kominka, pyszne drinki - bo na pokładzie nie zabrakło dwóch certyfikowanych barmanów. Brak internetu, sporadyczne używanie komórki i mikroskopijny telewizor, używany tylko w celu słuchania muzyki sprawił, że odwykłam od tych cudów techniki. Trochę ciężko jest mi się teraz przestawić. Trochę trudno jest mi przestawić się na tryb przygotowywania się do sesji i zaliczeń. No nic! Trzeba się wziąć w garść i dobrze wykorzystać ostatnie dni wolnego ;)

Podsumowanie roku 2013? Pod względem blogowania dał mi on mnóstwo możliwości. Poznałam wiele wspaniałych osób, uczestniczyłam w warsztatach z Grzegorzem Łapanowskim, podjęłam ciekawe współprace, spróbowałam pierwszy raz w życiu sushi, eksperymentowałam w kuchni i miałam z tego ogromną frajdę. Kolejny rok Planety Smaku z pewnością będzie równie udany. Wiem to, bo prowadzenie bloga stało się częścią mojego życia :)


Po wielu dniach świątecznej i noworocznej zabawy warto na jakiś czas dać odpocząć swojemu żołądkowi. Nie chodzi tu broń Boże o rzucanie się na kolejne magicznie oczyszczające diety - chodzi o rozsądek i umiar. Ja przygotowałam ciasto z otrębami, które okazało się ciekawym zamiennikiem tuczących ciast. Z pewnością nie każdy go polubi - mimo wszystko sporo w nim otrębów, które dominują nad jego strukturą. Jednak z dodatkiem dżemu lub masła orzechowego takie ciasto to świetna i zdrowa przekąska. Dużo błonnika, dobroczynne kakao i niewielka ilość cukru, a co najważniejsze dla niektórych - bez dodatku tłuszczu! Warto spróbować. Może zagości u Was częściej?



źródło: Gotuję, bo lubię


Składniki:
2 szklanki otrębów pszennychżytnich lub owsianych
4 jajka
4 łyżki cukru
2 łyżki miodu
2 pełne łyżki kakao
duża szczypta cynamonu
1/2 szklanki mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodawać po jednym żółtku i jeszcze chwilę miksować całość. Do jajek dolać mleko, dodać miód i otręby wymieszane z proszkiem do pieczenia, cynamonem i kakao. Krótko zmiksować, tylko do połączenia się składników. Ciasto powinno pozostać lekkie i puszyste.

Keksówkę o wym.12x25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 50 minut (do suchego patyczka). Pozostawić do ostygnięcia.

You Might Also Like

10 komentarze

  1. Robiłąm je :) Smakowało mi :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajnie chyba tak złapać dystans, prawda?:)
    Ale za każdym razem, jak się go złapie, i tak trzeba z czasem go puścić...

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam tego typu wypieki :) !

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo fajna propozycja na lekkie ciasto, za które mam ochotę zabrać się chociażby już dziś :) zajadana z masłem orzechowym? jestem na taak! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda bardzo smakowicie! : )
    Uwielbiam takie zdrowe pyszności. *.*

    OdpowiedzUsuń
  6. ja też wolę imprezować w kameralnym gronie. takie imprezy zawsze są udane :)
    super pomysł na ciasto, ja osobiscie dodałabym jeszcze czekoladę (;

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z czekoladą byłoby genialne, następnym razem dorzucę trochę gorzkiej :)

      Usuń
    2. Polecam dodać owoce suszone. Mniam:)

      Usuń
  7. ooo.. opis Sylwestra-cuudowny <3 odcięcie się od świata, technologii-cuuudo! :D
    Rok jak rok, ale my musimy się spotkać ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Polub blog na Facebooku

Obserwatorzy