Chleb razowy z siemieniem i makiem

10:30:00


Trochę chlebów już w życiu upiekłam, przy czym zdecydowanie chciałabym zwiększyć tę liczbę. Być może w Nowym Roku spróbuję drugiego podejścia do zakwasu? Postaram się. Jak na razie "ćwiczę" na drożdżach. Skutek jest moim zdaniem coraz bardziej zadowalający. Tak jak ten chleb - upieczony w poniedziałek, jeszcze dzisiaj (czyli czwartego dnia) jest świeży, idealnie się kroi, ma w sobie ziarna, które tak bardzo lubię w pieczywie. Zdecydowanie spełnia moje wymagania.
inspiracja: chleby.info


Składniki (1 bochenek):
400 g mąki pszennej razowej
100 g mąki pszennej tortowej
35 g świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki soli
1 szkl. letniego mleka
1/2 szkl. letniej wody
50 ml oleju
2 łyżki siemienia lnianego
2 łyżki maku

Drożdże rozpuścić w wodzie z dodatkiem cukru i łyżki mąki pszennej. Odstawić na 20 minut, aż podrosną.
Mąki, sól, siemię i mak wymieszać. Dodać cały zaczyn drożdżowy, olej i mleko, wymieszać (początkowo zrobiłam to drewnianą łyżką, następnie zagniotłam ciasto rękami). Zagnieść elastyczne ciasto, przykryć je ściereczką i odstawić w ciepłe miejsca na ok. 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto krótko wyrobić. Przełożyć do wyłożonej papierem lub wysmarowanej olejem foremki keksowej. Przykryć ściereczką i ponownie odstawić do wyrośnięcia, na ok. 45 min.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Chleb posmarować z wierzchu odrobiną roztrzepanego jajka, posypać dowolnymi ziarnami. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 1 godzinę. Kroić najlepiej dopiero po ostudzeniu.



You Might Also Like

4 komentarze

  1. Uwielbiam domowe pieczywo:)
    Twoje chlebki sa dobre, zawsze na zdj tak kuszą! !
    Próbowałam z zakwasem, wybieram drożdże :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, trzeba będzie zrobić. Muszę w końcu się za to pieczenie chleba zabrać; )

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie ma to jak domowe pieczywo ;D

    OdpowiedzUsuń
  4. ja piekłam we wtorek domowy chleb na zakwasie i zdecydowanie Ci polecam, już nie mam ochoty nawet ruszać do sklepu, kiedy mam domowe pieczywo :) na drożdżach też już nie raz robiłam i widzę, że proponujesz równie smaczny bochenek :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Jestem na

Durszlak.pl

Polub na Facebooku

Obserwatorzy