Pijak

10:57:00

Wciąż nie mogę uwierzyć, że to naprawdę ostatni dzień w roku. A był to rok przepełniony wyjątkowymi, ważnymi wydarzeniami. Przede wszystkim - matura. Skrupulatne przygotowania, stres, w końcu - egzaminy, które okazały się nie takie straszne, jak myślałam. Pomyślne wyniki, przyjęcie na studia i upragnione, 4-miesięczne wakacje. Pierwsze zajęcia na uczelni, pierwsze kolokwia i przestawienie na tryb studencki. W międzyczasie praca w kawiarni, która przyniosła mi wiele satysfakcji. To właśnie stamtąd wyniosłam przepis na Pijaka. To ciasto jest więc poniekąd ukłonem w stronę roku 2013 i powitaniem Nowego, 2014 roku. Oby był równie udany, co mijający! Tego życzę sobie i Wam wszystkim z osobna :)
Pijak, jak nazwa wskazuje, to ciasto zdecydowanie nie dla kierowców ;) Moje przebyło spory kawałek drogi, by zagościć na imprezie sylwestrowej. Puszysty makowo-kokosowy biszkopt, budyniowy krem z dodatkiem alkoholu, herbatniki (również alkoholizowane) i polewa czekoladowa. Bardzo zgrane połączenie :) Polecam, nie tylko na Sylwestra!



Składniki:
Ciasto:
6 białek
3/4 szkl. maku
3/4 szkl. wiórek kokosowych
3/4 szkl. cukru pudru
szczypta soli

Krem:
1 op. budyniu waniliowego
6 żółtek
1 łyżka mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru + 1 łyżka cukru waniliowego
600 ml mleka
200 g margaryny lub masła
4 łyżki adwokatu lub wódki

Polewa:
1 tabliczka gorzkiej czekolady
1/2 szkl. mleka

Dodatkowo:
herbatniki, ok. 150 g
wiórki kokosowe do posypania ciasta
wódka do nasączenia herbatników


Wykonanie:
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Stopniowo dodawać cukier. Pod koniec ubijania wsypać mak i wiórki, delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Piec przez ok.30 min. w 170 stopniach. Wyjąć z piekarnika, całkowicie ostudzić.
Przygotować krem: żółtka, mąkę, budyń i 100ml mleka zmiksować na gładką masę. Pozostałe pół litra mleka zagotować z cukrami. Na gotujące się mleko wlewać powoli masę budyniowo-żółtkową, mieszając energicznie. Zagotować, aż zgęstnieje. Zestawić z ognia i całkowicie ostudzić.
Miękką margarynę zmiksować na puszystą masę. Dodawać po łyżce ostudzonego budyniu, dobrze miksując po dodaniu każdej. Na koniec dodać alkohol i zmiksować.
Krem wyłożyć na ostudzony biszkopt makowy. Układać na nim herbatniki maczane wcześniej w wódce. Przygotować polewę: czekoladę rozpuścić z dodatkiem mleka. Lekko ostudzić i polać nią ciasto. Posypać wiórkami kokosowymi. Wstawić do lodówki na min. 2 godziny.

Smacznego!

You Might Also Like

8 komentarze

  1. Bardzo ciekawie się prezentuje - będę musiała spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  2. ooo, pijak! robiłam kiedyś na moje urodziny :) znam i lubię, mimo iż alkoholu nie piję, w tym cieście trzeba spróbować! jest świetne :)
    szczęśliwego nowego roku, samych wspaniałych chwil i udanej zabawy sylwestrowej :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Daria, dziękuję! :) Mam nadzieję, że Twój rok również będzie udany :*

      Usuń
  3. to ciasto jest genialne! bardzo dawno go nie jadłam, ale pamiętam ten smak! wspaniały smak! :)

    kochana, też rok był dla Ciebie bardzo ważny, pełen decyzji, nowych dróg :* oby ten kolejny był jeszcze lepszym rokiem! zresztą, wiesz dobrze, że życzę Ci wszystkiego, co najlepsze!
    a nam obu życzę częstszych spotkań! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mam nadzieję, że uda się te plany zrealizować! :) wszystkiego dobrego w Nowym Roku, Madziu :*

      Usuń
  4. Pamiętam, jak pierwszy raz go spróbowałam i nie mogłam przestać jeść, pyszne jest<3
    Wszystkiego, co najlepsze!!; *

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Polub blog na Facebooku

Obserwatorzy